Nagytakarítás

2022.04.09. 18:53

Tíz köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze

A hat civilszervezet által alapított Szekszárdi Hulladék Kommandó húsvéti nagytakarítást hirdetett szombaton a megyeszékhelyen.

Szepesi L.

A Szőlő-Szem egyesület tagjai a Csötönyi-völgyben és környékén szedték össze más szemetét. (Fotó: Makovics Kornél)

Eleinknek hajdan kötelező volt, hogy húsvétra megszépítik a házat és a környékét, eltakarítják a tél során felgyűlt hulladékot, szemetet, hogy a feltámadás ünnepére tiszta, rendezett legyen a porta és annak környéke is. Néha úgy tűnik, napjainkban már nincs ekkora buzgóság de a jó érzésű emberek, nem is nosztalgiából, a hagyományok tiszteletéből, hanem a jó érzés okán azért követik nagyapánk ezen szokásait.

Ennek szellemében hirdetett szombatra a hat civilszervezet létrehozta Szekszárdi Hulladék Kommandó húsvéti nagytakarítást. Az alapító szervezetek a város négy pontjára hirdették meg a szemétszedést, és bár a program szerint erre szombaton került volna sor, az Újvárosban a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör szervezésében az ott lakók a Garay- és a Kolping iskola diákjaival, valamint a Bukovínai Székelyek Egyesületével már pénteken délután megkezdte a környék tisztábbá tételét.

A Szekszárdi Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület, a Zöldtárs Alapítvány és a Zölden Szekszárdon és Környékén Facebook csoport Szekszárd déli üzletközpontjában, a Tesco parkolójában és a környékén gyűjtött össze egy köbméternyi hulladékot. A Szekszárdi Fősővárosi Kör szemétszedő csapata szombaton délelőtt a Kápolna téren kezdte a munkát, a Szőlő-Szem Egyesület pedig a Csötönyi-völgyben az utak mentén elszórt hulladékot szedte össze. 

Félő volt, hogy az időjárás változása miatt dugába dől a program, de az égiek pártolták az emberek igyekezetét, s dél felé, mikor eleredt az eső, már véget ért a városban a húsvéti nagytakarítás: tisztább lett a város, az utcákról, terekről eltűnt több mint tíz köbméternyi  szemét.

A fősővárosiak közösségi oldalukon dokumentálták is a Kápolna tér környékén végzett munkát és annak eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában