Tünetek

2022.05.24. 15:20

A kemikáliák is okozhatnak allergiát

Tavasszal a pollenek megjelenésével sokan szenvednek az allergiától. Ám az allergiának létezik olyan típusa is, ami az év bármelyik szakában jelentkezhet. Lássuk, mi a helyzet a vegyszerek, kemikáliák terén.

S. B. M.

Illusztráció: Shutterstock

Évekig viseltem szépen manikűrözött zselé alapú gélkörömlakkot a kezemen, mindig az aktuális évszaknak megfelelő, kellemes színárnyalatban. Aztán egyszer csak, körülbelül négy év után hirtelen azt vettem észre, hogy egyre jobban viszketnek a körömágyaim és az ujjbegyeim a friss manikűr után. Három héttel később, a következő időpontom után még erősebb viszkető, égető érzés jött elő, sőt mi több, az ujjaimon hólyagok jelentek meg. A fájdalom nem hagyott aludni, ezért másnap a gyógyszertárba vezetett az első utam, onnan pedig a bőrgyógyászhoz. Megállapították ugyanis, hogy úgynevezett műköröm-allergiám van. 

– Ez egy nagyon ritkán előforduló allergiás jelenség, huszonegy év alatt mindössze három vendégemnél jöttek elő a tünetek. Akkor jelentkezik, amikor a szervezetben bizonyos idő után felhalmozódnak a kemikáliák – mondta megkeresésünkre Takács Petyerák Gabriella műkörmös. A szakember hozzátette, hogy nagyon nehéz kiszűrni az allergizáló anyagot, mert a műköröm és géllakk felhelyezése során is többféle folyadékot használnak. 

Sajnos a legújabb hipoallergén termékek sem garantálják a tünetmentességet. Manapság szintén sok embernél okozhatnak allergiát a különböző hajfestékek. Itt is a vegyszerek a bűnösek, hiszen bármennyire is próbálnak a gyártók egyre kevesebb kemikáliát használni, vegyszermentes hajfesték nem létezik. 

Gyöngyösi Renáta fodrász megkeresésünkre elmondta, hogy aki sosem festette a haját, minden esetben csináljon először festékpróbát a bőr egy kis felületén és várjon pár napot. Ha nem jelentkezik bőrpír, sem viszkető-égető érzés, akkor bátran használhatja az adott festéket.
 

Címkék#allergia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában