Ostrom

2022.05.23. 07:00

Középkori világba csöppentünk a Simontornyai Várnapokon

Idén szervezték meg tizedik alkalommal a Simontornyai Várnapokat, a rendezvények két napon át, pénteken és szombaton zajlottak.

Farkas Eszter

Fáklyás felvonulás és tűzzsonlőr show is színesítette a simontornyai programot (Fotó: A szerző felvétele)

Péntek délután kezdték meg a gyerekekkel a tábor és csapatépítést, amit az esti órákban a Szelindek Régi Világzene Forgatag koncertjével folytattak. A fújó, pengető, ütő, sípos, dudàs, nàdi hegedűs banda percek alatt középkori atmoszférát teremtett, valódi időutazásra vitték a program résztvevőit. Az estét látványos máglyagyújtás, boszorkánytánc és fáklyás felvonulás varázsolta igazán misztikussá, amelyre a híres Tűzfészek társulat tűzzsonglőr show-ja tette fel a koronát.

Szombaton kora reggel városébresztő ágyútűzre ébredtek a simontornyaiak. A felvonulást követően pedig megnyitották a szombati eseményeket. A középkori hangulatról a Szelindek együttes gondoskodott. Sor került a vitézi csapatok seregszemléjére, majd Banya tanya, vásári forgatag és középkori játékok is várták az odalátogatókat.

Kohári Gabriella látványkonyhája középkori és reneszánsz ételekkel kínálta az érdeklődőket. A régész, történelemtanár másfél évtizede kezdett foglalkozni a történelemi korok étkezési kultúrájával, 2007 óta szakmai irányítása mellett kísérleti régészeti tevékenységet folytat Visegrádon a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának rekonstruált Mátyás-kori magánkonyhájában.

A délelőtt folyamán egy nyíltszíni csatát izgulhattak végig a jelenlévők, majd a délutánt dr. K. Németh András előadásával folytatták, ahol bemutatták a simontornyai éremleletet. Mint ismeretes, 2020 szeptemberében simontornyai lakosok bejelentették a Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak, hogy a település területén kerámia edénybe rejtett érmekre bukkantak. A kisméretű füles korsó a mai talajfelszínhez közel hevert, az edény a földben töltött évszázadok alatt összeroppant.

Gyerek-ostromot, hastánc bemutatót, gólyalábas bemutatót, bábszínházat és solymász bemutatót tekinthettek meg a jelenlévők a délután folyamán, majd késő délután az egykori várostrom újrajátszott változatát láthatta a közönség. Az este koncerttel zárult: a Republic együttes és a Mystery Gang fellépésével ért véget az eseménydús nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában