Helyi életstílus

2022.05.03. 19:10

Legyen sok egészségesen eltöltött évünk

Négy éve alakult Szekszárdon a Tolna Megyei Balassa János Kórház kötelékében működő Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda, az EFI, s azóta igyekeznek mindenkinek átadni gazdag tapasztalataikat, hogy miként lehet, s ajánlatos, egészségesebben élni.

Szepesi L.

Gliedné Tillmann Erzsébet tartott előadást (Fotó: Makovics K.)

Május 3-án délután a Babits Kulturális Központban a szekszárdi Mentálhigiénés Műhely Önkéntes Nyugdíjas Tagozatának meghívására tartott erről előadást Gliedné Tillmann Erzsébet, a kórház korábbi ápolási igazgatója, az EFI vezetője Az időskor egészsége, időskori változások címmel. 

A mottó, amely lényege volt az előadásnak, hogy az idős kor nem egyenlő a betegséggel. Az évek múlásával észlelhetők mindenkinél változások, ez természetes, és emiatt nem kell kétségbe esni, mondta. Ezekhez alkalmazkodni kell, hogy minél tovább egészségesen tudjunk élni. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzeti Népegészségügyi Stratégia is azt mondja ki, hogy az élethossz növekedésével párhuzamosan lényeges az egészségesen eltöltött évek számának növekedése. Hogy minél később okozzanak gondot a krónikus betegségek, mint például a magas vérnyomás, az ízületi problémák, cukorbetegség. 

Ennek érdekében hívják fel a figyelmet az olyan lehetőségekre, mint a helyes táplálkozás, a mozgás, a stressz kezelése, a szociális kapcsolatok. Ugyanis száz év alatt majdnem kétszeresére nőtt az átlagéletkor, s az úgynevezett 50 pluszosok még nem számítanak idősnek, a 60 és 74 év közöttiek is csak idősödők, és 75 és 89 közöttiek számítanak idősnek, de megfelelő életmód mellett a 90 felettiek is fizikailag és szellemileg frissek maradhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában