Volkswagen roadshow

2022.05.28. 07:00

Nem csak nézni, kipróbálni is lehet

Hat vadonatúj plug-in hibrid modellt próbálhatunk ki hat napon keresztül Szekszárdon. A legújabb technológiákkal felszerelt autókat tesztvezetésre is elvihetjük.

Schilli-Bárány Margit

Hat napon át tesztelhetik a hibrid modelleket az érdeklődők az AutóCity telephelyén (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az AutóCity road­show keretében mutatja be legújabb hibrid autóit. Szücs János gépjármű-értékesítő megkeresésünkre elmondta, hogy a Volkswagen autói úgynevezett plug-in hibridek, egy kivételével, amit mild hibridnek neveznek.

Ennél a modellnél nincs teendője az autó tulajdonosának az autóval, ugyanis ennél a megoldásnál egy kis elektromotor és akkumulátor van beépítve, amely úgy ad segítséget a gépjárműnek, hogy nekünk nem kell semmilyen gombot megnyomni, automatikusan működnek a háttérben gyorsításkor, így segít alacsonyabb fogyasztást elérni és javítja a vezetési élményt a jobb gyorsulásnak köszönhetően.

A plug-in hibrid megoldás azt jelenti, hogy ezek az autók akár konnektorról is tölthetőek otthon a garázsban. Mondjuk az éjszaka folyamán kényelmesen fel lehet tölteni hálózatról is, körülbelül öt óra alatt. Sima kétszázharminc voltos áramforrás is elegendő. Az autók hatótávolsága negyvenöt és hetven kilométer között van, ez függ az autó típusától és az akkumulátorok kapacitásától.

Technológiában nagy a hasonlóság, mindegyikben egy 1.4 TSI benzinmotor van százötven lóerővel (kivétel a Touareg, melyben 3.0 literes V6-os benzinmotor dolgozik háromszáznegyven lóerővel), és ezen felül van egy elektromotor is, amely az összteljesítményben számít. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett mild hibrid autó százötven lóerős, a másik öt modell viszont kétszáz feletti teljesítménnyel bír. Ezek mind öntöltőek, vagyis menet közben a benzinmotor visszatölti az akkumulátor kapacitását.

Előnyökkel járnak az ilyen járművek
Ezen modellek mindegyikén beállítható a teljes elektromos működés. Ez azért nagyon jó, mert ha valaki kisebb távolságokban ingázik, és naponta csak negyven-ötven kilométert tesz meg, akkor ezt teljes mértékben benzinhasználat és károsanyag-kibocsájtás nélkül teheti meg. Ha napközben változik a terv, akkor sincs gond, hiszen a benzinmotor is rendelkezésünkre áll.

A plug-in hibrid autók mindegyike zöld rendszámos, ezért szinte mindenhol ingyenesen lehet parkolni. Cégeknek kifejezetten vonzó megoldás, ugyanis ha ezt választják cégautónak, nem kell cégautóadót fizetni utána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában