Kutyás strandok

2022.07.03. 11:30

Jár a pancsolás a kedvencnek

A nyári kánikulában jól esik fürdeni, úszni. Nincs ez másként a kutyáknál sem, pláne hogy izzadni sem tudnak. Egyre népszerűbbek az országban a kutyás strandok, ahol kedvenceinkkel élvezhetjük a strandolást.

S. B. M.

Fontos, hogy a kutyának legyen nyakörve, azon biléta (Fotó: TN)

– A strandok működését kormányrendelet szabályozza, mely szerint kutyával csak olyan helyen strandolhatunk, ami nem kijelölt fürdőhely és nem tilos kutyát fürdetni. Fontos, hogy legyen árnyék és baj esetén könnyen elérjünk egy állatorvost. Megyénkben sajnos jelenleg nincs kutyás, vagy kutyabarát strand. Legközelebb Baranya megyében Hirden és Orfűn van lehetőségünk kutyánkkal csobbanni. A kutyás strandoknak is vannak illemszabályai, ezeket minden esetben tartsuk be. Továbbá tartsuk szem előtt, hogy csak egészséges, rendszeresen oltott kutyát vihetünk közösségbe – mondta Nagyné Koós Gabriella paksi kutyatréner. 

Közúti közlekedésnél fontos az utazóboksz használata. Ha hosszabb útra indulunk, kutyánkat rövid ideig se hagyjuk a bezárt autóban. A helyszínen válasszunk egy árnyékos helyet, ott verjünk tábort. Ügyeljünk arra is, hogy kutyánknak minél kevesebbet kelljen forró aszfalton sétálnia, mert könnyen megéghetnek a tappancsai. Ha kutyusunk nagyon bizonytalan, félős, vagy nincs megfelelően szocializálva, tréningezzük, szocializáljuk előzetesen. Ha erre nincs lehetőségünk, inkább ne induljunk el vele.

Tüzelő szukával semmiképpen ne menjünk kutyás strandra, nem illik és minden ivaros kutyát zavar, a kanok közt könnyen verekedés alakulhat ki. Kutyánk oltási könyve minden esetben legyen nálunk, hiszen elviekben enélkül már utcai sétára sem mehetnénk el. 
Ha kutyánk szabadon mozog a strandon, mindig ügyeljünk rá, hogy ne mászkáljon más emberek plédjére, ne lopjon el semmit, és a kutyapiszkot minden esetben takarítsuk fel. 

Vannak kevésbé jól úszó ebek, számukra javaslom a mentőmellényt és a futópórázt, melyek segítenek kutyusunkat a közelünkben tartani és baj esetén azonnal ki tudjuk vinni őket a partra. Mindig figyeljük kutyánk terhelhetőségére, ne erőltessük őket túl a melegben, hagyjunk neki elég pihenőidőt. Legyen nálunk friss ivóvíz és plusznyakörv, póráz, sosem lehet tudni, mikor lehet ezekre szükség. Mivel az úszás és a meleg rendkívül fárasztó a kutyának, legyen nálunk egy kis energiapótló élelem, jutalomfalat, vagy egy kis hideg nasi. Érdemes hűtött gyümölcsöt vinnünk magunkkal, a kutyák kifejezetten szeretik a dinnyét, almát, banánt. Ha kutyusunk valamilyen okból rendszeresen gyógyszert szed, vigyük magunkkal és egy kutyás elsősegélycsomag is erősen ajánlott. Ha van napsátrunk, napernyőnk, jó ötlet felállítani, így mindenki tud árnyékban pihenni.

Előfordulhat, hogy kutyánk a pancsolás hevében sok vizet iszik. Ez nem túl jó, ezért ügyeljünk arra, hogy ne ugráltassuk vagy futtassuk a kutyát, nehogy gyomorcsavarodást kapjon, tudtuk meg a szakembertől. Nagyné Koós Gabriella hangsúlyozta a mentőmellény fontosságát is. Ez nem holmi úri hóbort, bizony vannak kutyák, akik nem olyan jó úszók, vagy az állóképességük kevésbé jó. Számukra egy úszómellény létfontosságú. Kiválasztásánál kérjünk segítséget a szakképzett eladóknál. A legjobb, ha a háti részen van egy markolat, melynél fogva könnyen megfoghatjuk és kiemelhetjük kutyánkat a vízből. A nyakörvön legyen biléta a gazdi elérhetőségével, sosem lehet tudni mikor lóg meg kedvenc pajtásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában