Borral festés

2022.09.16. 18:00

Világrekord született Szekszárdon!

Nem mindennapi programnak, Czirok Róbert újabb magyar rekordkísérletének adott otthont a Szekszárdi Szüreti Napok idején a Garay Élménypince. Róbert úgy határozott ugyanis, hogy megdönti a borral, mint festékkel, nyilvánosan, közönség előtt megfestett kép méretbeli magyar rekordját, azaz elkészíti a legnagyobb ilyen képet.

Gazsó Rita

Czirok Róbert Bacchust festette meg. Fotó: M. K.

A tetováló, borral festő művész a Szekszárdi Szüreti Napok keretében pénteken állította fel az új rekordot, amelynek során egy 150-szer 100 centiméteres, tehát az eredetileg tervezett 140-szer 100-as méretűnél nagyobb képet festett az érdeklődők előtt borral. A rekordkísérlet a Garay Élménypincében 10 órakor kezdődött és mintegy négy órát vett igénybe a portré elkészítése, amely Bacchust, a bor és mámor istenét ábrázolja. Úgy tűnik, hogy nem csak hazai rekord született, jelenlegi információink szerint a világon ez a legnagyobb méretű, borral készült festmény.

Fotó: M. K.

– Egyáltalán nem volt fárasztó a négyórás munka, különösen, hogy sokan eljöttek megnézni, hogyan dolgozom. Általában ritkán látni ugyanis festőt munka közben – mondta. Hozzátette, a szerencsés látogatók a bort is megkóstolhatták, amellyel festett.

Az alkalmazott grafikusként, tetoválóművészként is dolgozó festő szokatlan alapanyagokkal, kávéval és borral készíti alkotásait. Kérdésünkre, hogy kávéval vagy borral könnyebb-e festeni, azt mondta kávéval egyszerűbb, hiszen annak stabilabb a színanyaga, ugyanis annál a szén adja a festék alapját, itt pedig az antocián, amelynek köszönhetően akár napról napra változhat a színe, az eredeti barnásról kék, zöld, narancs irányba. Ezért, mint mondta, boros képeit speciális akvarellpapírra festi, amelyek mikor elkészültek egy üveglap alá kerülnek, ez megakadályozza a kép oxidálódását.

Mint megtudtuk, a tavalyi kávé alapú festmény-rekordját követően eddig ez a második sikeres csúcsdöntése, de nem az utolsó. Tervei között egy újabb kísérlet szerepel, hasonló anyaggal, amelyről egyelőre még nem árult el többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában