Energiahatékonyság

2022.11.27. 15:40

A jó hőszigetelés a legjobb rezsicsökkentő

Az év végén vizsgálja felül a kormány az augusztus elseje óta érvényben lévő rezsiszabályozással kapcsolatos változásokat. Egy korábbi felmérés szerint bár évről évre javul az épületek energiahatékonysága, még mindig a lakossági épületállomány által felhasznált fűtési célú energia emészti fel az energiaköltségek negyven százalékát. 

Brunner Mónika

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia harmincöt százaléka a falakon távozik (Fotó: Shutterstock)

Egy olvasónk kereste meg lapunkat azzal, hogy ötvenhét négyzetméteres, szigetelt családi házban él, és a duplájára emelkedett a gázszámlája. A környezetében sokan küzdenek azzal, hogy nem tudják fizetni a számláikat. A nyolcvanöt éves rokonának százhúszezer forint a nyugdíja, a havi gázszámlája pedig nyolcvanezer. Sikerült elintézni, hogy ötven köbméterrel kevesebbet fizessen havonta, de februárban, amikor leolvasás lesz, egy összegben kell rendeznie a számlát. Hozzátette: sokakról tud, akik fával is fűtenek a gáz mellett. 

Nos, a szigeteléssel kapcsolatban érdemes körültekintően eljárni, biztos, hogy minden rendben van-e. 

Ugyanis egy átlagos magyar háztartás energiafelhasználásának hetvenöt százalékát a fűtésre, illetve a hűtésre fordított energia teszi ki – áll egy szigetelőtermékeket gyártó vállalat sajtóközleményében, amelyet egy korábbi, nem reprezentatív felmérésre alapoz. Ebben ismertetik: a magyar családiház állomány az uniós átlagnál tíz százalékkal több energiát fogyaszt négyzetméterenként, ezzel Magyarország a tíz fajlagosan legtöbbet fogyasztó uniós tagország között van. 

Ennek egyik oka, hogy a hazai épületállomány energiahatékonysági szempontból elavult, korszerűtlen. Az épületek hatvan-hetven százalékában nincs szigetelve a tető, a födém, ezért érdemes még akár most télen is ezeket a felújításokat elvégezni, hogy ne az utcát fűtsük. Egy szigetelés nélküli családi házban az energia harmincöt százaléka a falakon, huszonöt százaléka az ablakokon, tizenöt százaléka a padlón keresztül, huszonöt százaléka pedig a tetőn át távozik.

A tetőszerkezet utólagos szigetelése – illetve a régi tizenöt-húsz éves megroskadt tetőszigetelés felújítása – korábban több hétig tartó munkával, bosszúsággal járó felújítás volt. Egy korszerű technológiának, a fújható üveggyapot szigetelésnek köszönhetően azonban tisztán, gyorsan, bontás nélkül, akár egy nap alatt végezhetnek a szakemberek a teljes padlás, tető szigetelésével.

Az említett sajtóközlemény ismerti, hogy 2011-ben indult a Renovate Europe (REC) – Újítsuk fel Európát, uniós szintű kommunikációs kampány, amely kizárólag az Európai Unió épületállományának célzott felújítására összpontosít, és az energiahatékony beruházások mellett kampányol. Célja, hogy 2050-ig nyolcvan százalékkal csökkentse az Európai Unió épületállományának energiaigényét jogszabályok és a felújítási programok révén. 

A felújítások ütemének felgyorsítása kulcsfontosságú eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, hogy az Európai Unió elérje a Párizsi Megállapodásban meghatározott célkitűzéseit, és jelentős előnyökkel jár az emberek, életminőségének javítása és az ország gazdasága szempontjából egyaránt. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában