Időjárás

2022.11.21. 08:00

A nyár meleg volt, de milyennek ígérkezik a tél?

Az idei évről eddig elmondható, hogy meleg, csapadékmentes volt, számos időjárás rekord is megdőlt. Vajon a tél mit tartogat számunkra?

Egyre többször kerül elő az esernyő és télikabát (illusztráció, Shutterstock)

Az idei nyár volt a legmelegebb nyár 1901 óta, számolt be róla az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A csapadékban sem bővelkedtünk, az OMSZ közlése szerint július végéig országos átlagban 207 milliméter csapadék hullott, ami a legszárazabb első hét hónapot jelentette 1901 óta. A csapadékmentesség ősszel folytatódott, míg szeptemberben az eső öntözte a tájainkat, az október már szárazabb volt. 

Sokan kíváncsiak arra, milyen lesz a telünk, lesz-e hó karácsonykor, mennyire kell befűteni lakásinkat. Ennek megválaszolására, előrejelzésére a nagyobb meteorológiai intézetek nem vállalkoznak, mivel mint mondják, pontos előrejelzést három napra lehet előre megmondani, onnan kezdve bizonytalanná válik az előrejelzés. Ami biztos, a mostani előrejelzések azt mutatják, hogy fokozatosan csökkennek a maximum hőmérsékletek, és éjszaka akár egy fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. A csapadék egyes helyeken havas eső, hó formájában hullhat.

Vannak olyan modellek, amelyek a hónapok várható időjárására végeznek számításokat. Az amerikai CFS modell szerint Magyarországon és a környező országokban a szokásosnál melegebb tél várható. Mint írják, a december 0,5 és 1 Celsius-fokkal lesz melegebb a szokásos átlagnál, a január átlagosnak ígérkezik, míg a február szintén melegebb (+1 és +1,5 °C) lesz a sok évi átlagnál. A csapadékról annyit közöltek, hogy átlagos lesz, inkább eső formájában hull alá, de kisebb-nagyobb havazásra is készülhetünk. A hosszútávú amerikai prognózis szerint december eleje és a vége ígérkezik hidegebbnek, amikor csapadékra is készülhetünk (havas eső, havazás), január hideg és csapadékos lesz, míg a téli hónapok közül a február ígérkezik a legmelegebbnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában