Tehetségnapok keddi előadások

2022.11.16. 07:00

A szekszárdi borászokat is segítheti egy új találmány

Komoly tudományos eszközökről, módszerekről hallgathattak előadásokat a diákok a Tudomány Hete második napján.

Ábrahám-Gazsó Rita

Dr. Légárdy Dávid egyetemi docens előadása a Garay gimnáziumban

Fotó: Mártonfai Dénes

A Tudomány Hete keretében megrendezett Tehetségnapok keddi előadásai a fizika, a kémia, a biológia és a matematika világába kalauzolták a hallgatóságot. Egy időben, de természetesen két külön helyszínen két izgalmas témával várták a diákokat, amelyet két neves előadó prezentált a résztvevőknek.

Az „Internet of things” (IOT) alkalmazása a bioanyagok laboratóriumi előállításában című előadásnak a Garay Gimnázium díszterme adott otthont, előadója dr. Barabás Réka a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Kémia- vegyészmérnöki karának docense, a magyar tagozatért felelős dékán-helyettese volt. Mint mondta, egy gondolatébresztő előadással készült a szekszárdi diákoknak, amelynek lényege, hogy elérhető árú informatikai eszközökkel hogyan tudjuk monitorizálni, nyomon követni a kémiai folyamatokat.

Dr. Barabás Réka olyan kisebb eszközöket, szenzorokat mutatott be a gyerekeknek, amelyeket a reaktorokba elhelyezve segítségükkel a kémiai folyamatok nyomonkövetése lehetséges, azáltal, hogy az folyamatosan küldi az adatokat. Mint megtudtuk, jelenleg egy olyan izgalmas, új, könnyen kézbefogható, kisebb eszközön dolgoznak, amelynek segítségével nyomon követhető lenne a must erjedése különösebb kémiai tudás nélkül is, megkönnyítve a dolgát a kisebb borászoknak, hiszen a nagyok, az ipari borászatok már rendelkeznek ezzel a technológiával.

Ezzel párhuzamosan a Hevesy laboratóriumban a Tomográfiás sudoku címet viselő előadást hallgathatták a gimnazisták dr. Légrády Dávid a BME Nukleáris Technikai Intézet Nukleáris Technika Tanszékének egyetemi docense tolmácsolásában, amely lényegében a képalkotó diagnosztikai eljárások fizikájáról és matematikájáról szólt.

Beszélt az egyszerű képalkotókról, mint amilyen a tüdőröntgen, valamint a tomográfiás képalkotásról, amikor sok irányból felveszik a beteg képét, amelyből végül összerakják, hogy "szeletenként" mi látható a páciens szervezetében. Példaként erre megemlítette a CT-t, azaz a computer tomografot. Hallani lehetett emellett a pozitron emissziós tomográfiai eljárásokról is, amellyel háromdimenziós ábrák készíthetőek. 

Kérdésünkre, hogy a sudoku hogy kapcsolódik ezekhez az eszközökhöz, dr. Légrády Dávid elmondta, amikor egy tomográfiai eljárás készül, akkor az emberi szervezetet különböző irányokból mérik meg, mintha egy kiterített sudokunak a számait kellene kitalálni. Információkkal rendelkezünk arról, hogy melyek ezek a számok, a sok különböző információt össze kell kombinálni ahhoz, hogy a lehetséges megfejtést megkapjuk. Ehhez a keddi előadás résztvevői egy külön feladatot is kaptak.

Szerdán állatpatológiáról és a gránti hasznosságáról tudhatnak majd meg többet a tudomány iránt érdeklődő tanulók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában