Halloween

2022.11.01. 14:00

Ne dobjuk a kukába a töklámpásokat

Mikor elmúlik Halloween, faragott tökök ezrei kerülnek a kommunális hulladékgyűjtőkbe.

S. B. M.

Képünk illusztráció (Fotó: MW/Karnok Csaba)

Az eredetileg angolszász országokban hagyományos ünnep mára már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, holott a keresztény hitvilágtól Halloween ünnepe igencsak távol áll. Adódik is ebből némi társadalmi és kulturális feszültség, amely magával hozza a kérdést, miért veszünk olyan tököt, mely emberi fogyasztásra alkalmatlan? És mi lesz ezzel a sok ehetetlen tökkel? 

A nagyvárosokban nincs kert, nincs komposzt, ezért jobb híján a kukába dobjuk, pedig ennél sokkal hasznosabb dologra is használhatjuk. Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy nem minden dísztök ehető, vannak olyan fajták, amelyek toxikus vegyületeket tartalmaznak, vagyis mérgezőek. 

A kicsi méretű, színes tökök kizárólag dekorálásra szolgálnak. Ám a halloween-i tök a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Ugyan mi, emberek nem ehetjük meg, de hogy „tök jó véget érjen” a narancs színű, faragott tök „élete”, tartsuk észben, hogy az állatok nagy része viszont nagyon is szereti. A mai válságos időkben kisebb vadasparkok, tanyák biztosan örülnek, ha megkérdezzük őket, kérik-e ezt az amúgy finom csemegét állataiknak. 

Ha erre nincs lehetőségünk, daraboljuk fel a tököt kisebb darabokra és vigyük ki erdőbe, mezőkre, ahol az erdei állatok kedvükre lakomázhatnak belőle. Ez a tök ugyanis más néven takarmánytök, ezért az állatok számára kifejezetten jó hatással van a tök fogyasztása. A magvaik például természetes féreghajtóként szolgálnak. 

Világszerte közel két és fél milliárd tököt termelnek javarészt az ünnepre, ám alig húsz százalékát hasznosítják újra. Ha a kukába dobjuk, nemcsak élelmiszert pazarolunk – ami amúgy is iszonyatos mértékeket ölt –, de a környezetet is szennyezzük vele, ugyanis bomláskor metángáz keletkezik, ami köztudottan környezetkárosító. 

Nem mindegy tehát, hol végzi a töklámpás, amikor már nincs rá szükség. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a birtokunkban lévő tökök alkalmasak az állatok takarmányozására, inkább ne adjuk oda nekik, lehőség szerint komposztáljuk azokat. (Forrás: agrároldal.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában