Turizmus

2022.11.02. 11:33

Több vendég érkezett a megyébe pihenni

A rezsi és alapanyagárak drasztikus emelkedése miatt október elsejétől bezárt bikácsi Zichy Park Hotel honlapján található búcsúsorok után felmerülhet a kérdés: vajon lehet-e még több szállodabezárásra számítani? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vendégéjszakákra vonatkozó számai még mindig csak az idei év első negyedévéről szólnak.

Brunner Mónika

A Tolna megyeiek is ragaszkodnak a hoteljeikhez, szálláshelyeikhez (képünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint országszerte az idei év januárjától augusztusig tizennyolcmillió-ötszáztizenötezer vendégéjszakát töltöttünk el kereskedelmi szálláshelyeken. Augusztusban kétezerkilencszáz kereskedelmi szálláshely, köztük kilencszáznegyvennyolc szálloda és ezeregyszázkilencvenkét panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. 

Tolna megyében az idei év első negyedévében harmincháromezer-nyolcszázötvenhárom vendégéjszakát töltöttek el nálunk. Ez többszöröse a múlt év ugyanezen időszaknak. Akkor az eltöltött vendégéjszakák száma tízezer-nyolcszáztizenhárom volt. Korábban, 2020 első negyedévében negyvenkétezer-háromszázhuszonhatan döntöttek úgy, hogy nálunk pihenik ki magukat.

Harminchatezer-hétszázhuszonnyolc vendégéjszakával büszkélkedhettünk 2019 ugyanezen időszakában, az azt megelőző évben, 2018-ban pedig ez a szám harmincnégyezer-háromszázötvenhét. Az országban nem egyedüli a bikácsi hotel esete, számos helyen történtek szállodabezárások. Pedig a kereskedelmi szálláshelyeken a KSH adatai szerint 2022 augusztusában 1,4 millió vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma tizenhét százalékkal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké hatvan százalékkal emelkedett. A belföldi vendégek harmincegy, a külföldiek kétszáz százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el 2022 január és augusztusa között, mint az előző év azonos időszakában. 

Mindent iktatnak és elemeznek 

Vajon mit mond a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turizmusról? Nos, az a KSH szerint tehát olyan személyek tevékenysége, akik saját szokásos környezetükből más helyre utaznak, ahol folyamatosan legfeljebb egy évet töltenek el, de nem folytatnak keresőtevékenységet. A turizmus és vendéglátás témaköre magában foglalja a magyarországi határátkelők átutazó forgalmára, a beutazó, a belföldi és a kiutazó turizmus keresleti oldalára, a turistákra, utazásaikra, valamint az ehhez kapcsolódó költésekre vonatkozó statisztikákat.

A KSH kitér arra is, hogy a témakör mindezek mellett tartalmazza a magyarországi szálláshelyek kapacitásának, vendégforgalmának és bevételeinek statisztikáit, valamint a vendéglátóegységek jellemzőit. A külföldiek az idei év második negyedévében közel negyvenegy százalékkal több utazást tettek hazánkba, mint az előző év azonos - a járványügyi korlátozásoktól mára jobbára mentes - időszakában.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában