Te hogy iszod?

2022.12.17. 21:15

A teafőzés tuti tippjei

Sokan gondolják, hogy a teakészítés egyszerű dolog, hiszen nem kell hozzá más, csak egy teafilter meg egy bögre forró víz. Pedig a helyzet egészen más.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

 A teakészítésnél hajlamosak vagyunk kapkodni, hogy minél előbb kortyolhassuk a finom italt. Pedig a tea meghálálja, ha hagyod, hogy a saját tempójában adja át az ízét!

1. Nem mindegy, milyen vízből főzöd!
A legfontosabb, amit a víz választásánál figyelembe kell vennünk: a víz kalciumtartalma és TDS* értéke, amely azt mutatja, mennyi a vízben lévő ásványi anyag- és sótartalom. A legideálisabb a teakészítéshez a minél alacsonyabb ásványi anyag tartalmú víz, vagy olyan ásványvíz, mint a például a Szigetközi friss víz, az Ave természetes ásványvíz, az Emese ásványvíz, a Fonyódi forrásvíz vagy a Verde természetes ásványvíz*.

2. Csak frissen forral vizet szabad használni
A kétszer forralt víz negatív hatással van a tea ízérte. Csak frissen forralt vizet használj a Dilmah teák főzéséhez. Hogy miért? Mert a vízben a levegőből oldott gázok, elsősorban szén-dioxid (CO2) találhatók. Amikor újraforraljuk a vizet, csökkentjük a benne lévő CO2 szintet, így pedig csökken a víz savas kémhatása. A csökkenő savasság befolyásolja a koffein és a teában található polifenolok karakterét, és megváltoztatja az elkészült tea színét és ízét is. Egy csésze teához átlagosan 200-250 ml vízre van szükség – ez pontosan megfelel egy mindennapos teáscsésze űrtartalmának.

4. Nem mindegy, meddig áztatod!
Három perc áztatással kinyerhetünk mindent a teából: az erejét, az ízét, a textúráját, az antioxidánsokat. Ha ennél lágyabb teát szeretnél, akkor áztatás után öntsd fel vízzel - így enyhébbé teheted a tea intenzítását. Ám az áztatás a tea típusától is függ!
- Fekete teát forrásban lévő vízzel öntsd le, majd 3-5 percig hagyd ázni. 
- A zöld teát forralás után visszahűtött vízben maximum 2 percig kell áztatni.
- Valódi gyümölcs- és herbateákat forrásban lévő vízzel öntsd le, majd 4 percig áztasd!

5. Kevergesd és takard le!
A tea időnkénti kevergetése biztosítja, hogy a víz és a tea tökéletesen keveredjen el. Ez a garancia arra, hogy teánk kibonthassa gyönyörű színét, élénk aromáit és karakteres illatát. Mindig fedd le a teádat, miközben ázik! A tealevelek így egyenletesebben adják ki aromájukat, és az elkészült teának jobb íze lesz.

7. Nem mindegy, mivel ízesíted!
Javasolt a fehér cukor használata, mert a barna cukor karamellizált íze elnyomhatja a tea karakteres aromáját. Egyéb javasolt ízesítések: méz, mentalevelek, fahéj, lime. Tejet csak erős fekete teákhoz adjunk, és ügyeljünk arra, hogy mindig meleg tejet használjunk. A hideg tej túl gyorsan hűtené le a teát. Tartsd tiszteletben a tea saját ízét, ne hagyd, hogy a hozzáadott ízesítések elnyomják a tea valódi aromáit! 

Forrás: Mindmegette.hu

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában