Téged érdekel a divat?

2022.12.13. 07:00

Megvennéd a használt Gucci ruhát tízezerért?

Vajon nemet mondunk-e egy közel négyezerötszáz forintba kerülő eredeti, jó állapotú Versace pólóra vagy egy majdnem kilencezer forintos Gucci 24-es gyermekcipőre? A használtruha üzletekhez, az internetes turkálókhoz, webshopokhoz egy egészen új szemszögből is hozzá lehet állni, amit úgy hívunk: márkahűség.

Brunner Mónika

A legmárkásabb ruhák az egész napunkat varázslatossá teszik (képünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A márkahűség az adott cég termékeivel való elégedettséget, érzelmi kötést, a vállalat iránti lojalitást jelenti. A használtruhákat árusító üzletek egyik legnagyobb előnye, hogy olyan divatmárkás holmikra lehet bukkanni, amelyekről eszünkbe juthat, hogy „Te jóisten, ezt nem vettem meg, erre nem volt pénzem!” – és emiatt azóta is fáj a szívünk. 

Manapság egyre népszerűbbé válik a használt ruhák vásárlása, hiszen kiemelkedően fontos a fenntarthatóság, a költségek csökkentése. Rengeteg weboldalt is fejlesztettek már kifejezetten erre a célra. Ha használt ruháink vannak, akkor például a Vinted használatával könnyen és egyszerűen eladhatók a megunt ruhák, melyekről méretet, leírást is adhatunk, megkönnyítve a vásárlást. 

Arra is jó, hogy vásároljunk, és anyagi lehetőségeinkhez képest spóroljunk a huszonötezer forintos fekete Gucci női cipőre, pláne, ha az ahhoz hasonló új darab a Gucci divatház honlapján található, és forintba átszámolva körülbelül háromszázhetvenegyezer forint.

A Vinted oldalon a sötétkék Gucci ruhánkat tízezer forintért, a szürke Gucci kapucnis pulcsinkat kicsivel több mint huszonkétezer forintért vehetjük meg. Emellett van egy vevővédelem szolgáltatása, aminek a díja mindössze pár száz forint, ennek megvásárlásával a fizetés biztonságos lesz, és ez jogot biztosít a visszatérítés igényléséhez is. 

– Kis használtruha-üzletet működtetek, ahol a rászorulók az egy-kétezer forintos ruhadarabok árát is sokallják. Akik nem rászorulók, ők rögtön a minőséget keresik, és hogy márkás legyen – mondta lapunknak egy Tolna megyei használtruha-kereskedés tulajdonosa, hozzátéve: a fizetésképtelenség miatt lehetséges, hogy a jövő évben bezárja az üzletét.

Kinek az új, kinek a régi 

Lehet-e találni méregdrága világmárkákat a használtruhák között? Az egyik hazai használtruha-forgalmazó, amely Tolna megyében is jelen van, sőt webshopot is fenntart, ahol keresőprogramot biztosít a vásárlóknak, akik így könnyen rákereshetnek kedvelt márkáikra.

Találhatnak például Armani, H&M, Zara, Mango, Calvin Klein, Nike, Adidas darabokat – néhány ezer forintért. Lapunknak egy névtelenséget kérő szekszárdi nagymama elárulta, hogy szereti a turkálókat, mert egyrészt keresi a jó minőségű holmikat, másrészt úgy gondolja, hogy ez egy környezetkímélő dolog. 

– Sokaknál szempont, hogy olyan ruhákat vesznek, amik biztosan nem jönnek velük szembe az utcán, számomra azonban inkább az számít, hogy miért kéne kidobni a használt holmikat? Ez borzasztó pazarlás lenne! Nálam például a használtan vett ruhák szinte megjavulnak, szebbek lesznek, mint mikor megvettem őket, és szinte nem tudnak tönkremenni – tette hozzá. 

Középkorú családapa azonban arról beszélt lapunknak, hogy ő kerüli a használtruha-boltokat, mert „nem hordja más levetett ruháit."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában