Gyógyteák

2023.01.08. 11:30

Ezeket igyuk, ha megfázunk, köhögünk

Szokatlanul meleg az idei január, aminek sokan örülnek, ugyanakkor meg van ennek a kellemetlen mellékhatása: sok a megfázásos beteg. Hajlamosak vagyunk lazán öltözni, és könnyen megfázunk. Ráadásul a vírusok, baktériumok is „örülnek” a tavaszt idéző télnek.

M. I.

Egy enyhébb nátha esetén hagyatkozhatunk a gyógynövények segítségére.

Forrás: Shutterstock

Az ember nem szívesen rohan orvoshoz az első tüneteknél. De mit lehet akkor tenni? – kérdezik sokan. A téli megfázás és influenza esetén jobb mihamarabb tisztázni, hogy pontosan melyikről is van szó. A tünetek hasonlóak, mégis más a két betegség, ezt számtalan orvos már elmondta. A megfázás enyhébb, orrfolyással, orrdugulással jár. Az influenza (vagy a Covid aktuális variánsa, merthogy még mindig támad) azonban súlyosabb, és hirtelen csap le – napokra ledönthet a lábunkról. Láz, testi fájdalmak, kimerültség jár vele.

Egy enyhébb nátha (melynek tünetei a tüsszögés, torokfájás, köhögés, orrfújás, láztalan állapot vagy csak enyhébb hőemelkedés) felbukkanásakor nyugodtan hagyatkozhatunk a gyógynövények segítségére. Az influenzát onnan is felismerhetjük, hogy hirtelen alakul ki, és rögtön lever a lábunkról, míg a nátha fokozatosan, jóval enyhébb tünetekkel jelentkezik. Ha bizonytalanok vagyunk, természetesen rögtön irány az orvosi rendelő.

Ha viszont egy enyhébb megfázással nézünk szembe, alapesetben sem orvos, sem gyógyszeripari készítmények nem kellenek okvetlenül. Így olcsóbb is lehet a gyógyulás, bár az áremelkedés a természetes medicinákat sem kerülte el.

Ha megfázunk, kúrálhatjuk magukat napi 1-3 csésze teával a következő gyógynövényekből: hársfa, mezei kakukkfű, szurokfű, bodzavirág, fürtös menta. Inhalálással kitisztulnak a légutak: kamilla, mezei kakukkfű, szurokfű használhatók erre a célra.

Köhögés esetén is jó, ha tisztázzuk, hogy milyen betegséggel állunk szemben. A köhögésnek is ugyanis számos fajtája lehetséges, így nagyon nem mindegy, milyen betegség kínoz bennünket, és arra milyen természetes megoldás lehetséges. A legkönnyebben a száraz vagy hurutos köhögést tudjuk megkülönböztetni.

Száraz köhögésnek azt nevezzük, amikor a köhögés nem jár váladékkal és gyakran rohamokban tör elő. A bükki füvesember korábbi jó tanácsai szerint száraz köhögésre köhögéscsillapító, nyugtató hatású gyógynövényeket használjunk, hiszen ilyenkor nincs mit felköhögni, ehelyett a köhögési ingert csillapítjuk. Ha száraz köhögéstől szenvedünk, arra kiváló köhögéscsillapító gyógynövény lehet a szurokfű, bodzavirág, apróbojtorján, fehér akácvirág.

Krónikus, tehát hosszan tartó száraz köhögésre ajánlott még a mályvagyökér vagy mályvalevél, a lándzsás útifű vagy az izlandi zuzmó. Ezzel ellentétben hurutos köhögésnél váladék is távozik, vagy legalább is jó lenne, ha távozna a légutakból. Ilyenkor a köptető hatású gyógynövényekből célszerű teát készíteni. A legjobb természetes hurutoldó szer a borostyán, az ökörfarkkóró, a mezei kakukkfű, a hársfavirág vagy a lándzsás útifű.

A teafőzésnél elsődleges szabály, hogy ne használjunk fém eszközöket (szűrő, csésze), mert a fém semlegesíti egyes anyagok gyógyhatását. A víz forralására ez nem vonatkozik, a lényeg, hogy a növény ne érintkezzen fémmel. A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért reggeli előtt, illetve a fő étkezések után három órával fogyasztva fejtik ki legjobban a hatásukat.

A füvesember teás tanácsai

Szabó Gyuri bácsi, a nemrégiben elhunyt bükki füvesember honlapján nagyon sok tanácsot kapunk, hogy milyen tea vagy kezelés előzheti meg, illetve segíthet a megfázáson, ha már megtörtént a baj. Mint azt a honlapján írták, erre alkalmas a mezei kakukkfű, a bodzavirág és minden C-vitamin tartalmú gyógynövény, így például a csipkebogyóhús, a fehér árvacsalán és a nagycsalán.

Az orbáncfű a másik igen hatásos immunerősítő gyógynövény, heti 1-2 csészével ihatjuk lefekvés előtt. A fürtös mentát lehet inni akár egész télen, hetente 2-3 alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában