Egészségügy

2023.01.08. 07:00

Jelenleg nincs kiugróan sok beteg a megyében

Jelenleg az évszaknak megfelelő mértékű Tolna vármegyében a légúti megbetegedések száma. A covid napjainkra egyre inkább visszaszorulóban van – számolt be lapunknak dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos, akit az aktuális egészségügyi helyzetről kérdeztünk.

Gazsó Rita

Dr. Schranz Róbert háziorvos (Fotó: W. G.)

A rendeléseken tapasztaltak szerint jelenleg nagyobb számban elsősorban vírusos eredetű, légúti tünetekkel – orrfolyással, lázzal, köhögéssel, torokfájással – fordulnak orvoshoz a betegek. Számuk szerencsére extrém módon nem nőtt meg, az évszaknak megfelelő. Ilyenkor mindig ez a helyzet – mondta kérdésünkre dr. Schranz Róbert. 

Előfordulnak emellett kombinált vírusfertőzések is, amelyek a felsőlégúti tünetekkel párhuzamosan emésztőszervi tünetekkel, hasgörccsel, émelygéssel, esetleg hasmenéssel, hányással járnak. A háziorvos szerint gyermekközösségekben, családi összejövetelekkor terjed, ahonnan aztán "hazaviszik" a fertőzést, de viszonylag gyorsan, néhány nap alatt elmúlik. Mint mondja, ezzel kevésbé fordulnak orvoshoz, mint a felsőlégúti, kínzó tünetekkel, hiszen utóbbi nehezebben múlik el. Azt mondja, nem kell rögtön orvoshoz fordulnunk, ha kettőt tüsszentünk. Enyhe és gyengébb tünetek esetén magunkat is tudjuk kezelni: orrcseppel, infralámpa használatával, gőzöléssel, ha a helyzet viszont néhány napon belül sem javul, akkor keressük fel az orvost – ajánlja.

Dr. Schranz Róbert beszámolt róla, hogy a koronavírus fertőzés, mivel már nincsen kiemelt járványügyi helyzet, mostanra hivatalosan "besorolódott" a többi járvány közé. –Folynak a tesztelések és időnként elő is fordul, de szerencsére napjainkra erősen visszaszorulóban van. A fertőzés szövődményeként bekövetkezett haláleset tavaly tavasz óta a térségben nem történt. Egyelőre az európai helyzet azt mutatja, hogy bekövetkezett az, amit korábban jósoltak, vagyis hogy a vírus a sok mutálódás következtében legyengült az átlagos, ilyenkor megszokott fertőzések szintjére – tette hozzá.

Az orvos azt tanácsolja, hogy akinek légúti tünetei betegsége vagy annak gyanúja van, önmaga és mások védelmében is használjon maszkot, ha közösségbe megy, különösen ahol betegek lehetnek, emellett ilyenkor fokozottan figyeljen a higiénes szabályokra, például a gyakori kézmosásra. Ezek nagyon fontosak – tette hozzá. 

A háziorvos szerint a megelőzésben fontos a helyes életmód, az egészség kulcsa a helyes, vitaminban gazdag táplálkozás és a mozgás. Szedjünk multivitamint, valamint C és D vitamint. Most enyhe idő van, legyünk kint, mozogjunk minél többet a szabadban – ajánlja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában