Környezettudatosság

2023.03.12. 12:00

Fánkot ért a sütőolaj – tovább zöldül az egyetem

Háromszáz fánk volt az apropó, amelynek révén a használtétolaj-gyűjtés praktikus oldalával ismerkedhettek meg a PTE Boszorkány Kollégiumának lakói a közelmúltban. A Zöld Egyetem által szervezett eseményen 25 liter forralt bor is elfogyott – de étolajból a jövőben már nem kerül az ivóvízbe egy csepp sem.

TN

Fotó: Csortos Szabolcs

Ki tudja, mennyi olaj került eddig egy kollégiumban a lefolyóba? A kérdés retorikai, pontos számot nem tudunk mondani, azt viszont igen, hogy most már a Boszorkány és a Damjanich Kollégiumban sokkal kevesebb.

A PTE Zöld Egyetem programjának köszönhetően most már minden hallgató tudja, hol találhatók a kollégiumon belül azok a tartályok, melyekbe a használt étolajat lehet önteni, és hová lehet a kannát üríteni. A környezettudatosság ezúttal ráadásul pénzt is hoz az egyetemnek, hiszen a Cseppet sem! kampány során megtöltött tárolókban összegyűjtött mennyiség után bizonyos összeget a PTE visszakap.

A fánkokból a Baranyai Gasztronómia Klaszter jóvoltából lehetett lakmározni. A forralt bort a PTE Egyetemi Borbirtok biztosította, sőt, a kifejezetten a hallgatók számára palackozott Kutatóbort is meg lehetett kóstolni. A könnyű fehérbort szakértő borász mutatta be az érdeklődőknek. A rendezvény megvalósításához a PTE Babits Gimnázium diákjai önkéntes munkával járultak hozzá.

Bolygónk védelme kiemelten fontos, de az, hogy egy ilyen közösségformáló eseményhez társul, csak tovább fokozza a helyben megvalósuló környezetvédelem hatékonyságát – számolt be az eseményről a Univ Pécs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában