Az állatorvos tanácsa

2023.03.16. 09:30

Miként védekezzünk a kullancsok ellen?

Az enyhe tél, amely áldás volt az embereknek az anyagi szempontból válságos időszakban, sajnos kedvezett a kullancsoknak, amelyek emiatt jóval aktívabbak voltak.

Brunner Mónika

A tavasz közeledtével ez még fokozódhat, mert legjobban a hűvös, nedves időt kedvelik, ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy belekapaszkodnak a mellettük elhaladó állatok szőrébe, majd belefúródnak a bőrbe – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

A kép illusztráció.

Mivel ez a parazita a csípés előtt érzéstelenítő hatású vegyületet juttat a bőrbe, ezt az állat nem, vagy alig veszi észre, ez részben attól is függ, hogy milyen területen történik a támadás. Ezért leggyakrabban szinte zavartalanul szívhatja a vért, miközben a testében esetleg jelen lévő fertőző anyagokat a keringésen keresztül a szervezetbe juttatja. Kezdetben a kullancsot kis mérete miatt nehéz észrevenni, de a hosszú szőrű állatok bőrében még akkor is később tűnik fel, amikor már a vérszívás következtében a mérete a többszörösére nőtt.

Az ellenük való védekezést tehát folyamatosan érdemes fenntartani. Először is, minden séta után simogassuk végig az állat testét, így a nagyobb méretű kullancsot viszonylag könnyen megtalálhatjuk. A kereskedelemben kapható sokféle vegyszer, amit használni lehet a fertőzés megelőzésére, de hosszú távon érdemes ezeket kombinálni a szervezetet kevésbé terhelő természetes módszerekkel is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában