Örökös cím

2023.04.03. 14:00

A Borászok Borásza lehet Heimann Zoltán

Március elején volt a Borkonferencia, és immár 2007 óta hagyomány, hogy ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, vagyis itt teszik közzé a Borászok Borásza díj jelöltjeinek listáját.

Mauthner Ilona

A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi, borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri, és semmilyen anyagi juttatás nem jár a címmel.

Heimann Zoltán szekszárdi borásznak most esélye van elnyerni a borásztársadalom egyik legmagasabb elismerését.

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik. A győztest egyszerű, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával.

Idén az 50 legjobb magyar borász jelölt közé hét szekszárdi is bejutott: Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Sebestyén Csaba, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc  és Vida Péter.

Az első forduló szavazása megtörtént, a hét szekszárdi borász közül Heimann Zoltán jutott be az öt legjobbnak vélt borász közé. A Borászok Borásza választás eredményére április 21-ig kell várni, akkor lesz az a gálavacsora, amelyen az eredményt közzéteszik.

A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni. Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt.

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány emellett kifejezett célként tűzte ki a jövő biztosítását a fiatal borászok támogatása révén (Jövő Borásza Ösztöndíj), a magyar borkultúra ápolását és az azért tevékenykedő civil teljesítmények díjazását is.

Érdekességként érdemes megjegyezni, eddig tizenhatan kaptak Borászok Borásza díjat, de a szekszárdi és a tolnai borvidékről még senki sem birtokolja e kitüntető címet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában