Jegyzet

2023.04.11. 08:00

Egy szebb világ

Farkas Eszter

A kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

A hatvanas években a BBC összegyűjtött egy csoport gyereket, és megkérte őket, hogy jósolják meg, milyen lesz az élet a 2000-es években. Az ifjak érdekes jövendölésekkel álltak elő, többek között repülő autókat, robot szobalányokat és víz alatti városokat képzeltek el. Ezeket az ötleteket később a nyolcvanas, kilencvenes években meg is filmesítették, bár sok jóslat nem vált valóra. Ugyanakkor nem számítottak például a számítógépek, az okostelefonok és az internet széles körű elterjedésére, amelyek azóta forradalmasították a kommunikációt és az információmegosztást.

Mindazonáltal a gyerekek prognózisai rávilágítanak koruk izgalmára és optimizmusára. A végtelen lehetőségek jövőjét képzelték el, ahol a technológia könnyebbé és izgalmasabbá teszi az életet. Ma már látjuk, hogy bár néhány prófécia nem volt helytálló, azok mégsem voltak teljesen irreálisak. Fejlett technológiával rendelkezünk, vannak önvezető autóink és robotikus asszisztenseink, sőt, még víz alatti városokat is terveznek, de egy mesterséges szigetet is létrehoztunk már. 

Summa summarum, egy olyan életet fogalmaztak meg a hatvan évvel ezelőtt élő gyerekek, amelyben mindent gépek irányítanak, és minden automatizálva lesz. Ezen felbuzdulva a saját gyermekemet is megkérdeztem, aki hétéves kora ellenére egy igen érdekes válasszal állt elő. A Földön nem lesz levegő és nem lesz víz, ezért az űrben fogunk élni. Remélem, azért talán nem lesz ennyire rossz a helyzet, hiszen a jövő nem mindig úgy alakul, ahogyan azt várjuk, de mindig az álmaink és törekvéseink alakítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában