Energiamegtakarítási tippek

2023.04.06. 21:30

Így tudunk spórolni otthon

A háztartások energiafelhasználásnak 85 százaléka fűtésre és a melegvíz előállításra megy el. Az energiaárak robbanása miatt ezt ezen a télen az áram- és a gázszámlánkon is érezhettük. De egy kis odafigyeléssel, meglepő praktikákkal bizony nagyobb beruházás nélkül is meg tudunk takarítani az energiaköltségeinkből.

TN

Több olyan apró trükköt tehetünk, amivel összesen akár 30 százalékot is spórolhatunk a fűtési költségeinken. Illusztráció: Shutterstock

A magyar lakosság nagyjából 75 százaléka nem rendelkezik jelentősebb pénzbeli megtakarítással, hiába tudjuk, hogy egy komplex energetikai felújítással átlagosan felére, de akár negyedére (!) csökkenthető otthonunk hőigénye. Ha mi is a kevés megtakarításokkal rendelkezők táborába tartozunk, így is több olyan apró trükköt tehetünk, amivel összesen akár 30 százalékot is spórolhatunk a fűtési költségeinken – komolyabb beruházás nélkül.

1. Hővisszaverő fólia alkalmazása

Ezek közül lehet az egyik ilyen, ha hővisszaverő fóliát teszünk a fűtőtestek mögé. Talán nem is jutott eszünkbe, hogy a radiátoraink nemcsak a lakást, hanem a falakat is melegítik, mivel a fűtőtest nagyon sok energiát ad át a falnak, ami, ha nincs szigetelve, akkor ez az energia az utcára szökik. Ennek pedig az a következménye, hogy minél hidegebb van kinn, annál hamarabb megy ki a meleg. Viszont a fólia használatával akár 18 százalékot is megtakaríthatunk a fűtési költségeinkből azáltal, hogy az a hőt a szoba felé irányítja.

2. Optimális hőfok a lakásban

Ha optimálisan tartjuk otthonunk hőmérsékletét és okosan használjuk a fűtést, azzal is kímélhetjük a pénztárcánkat. Ha 2-3 fokot változtatunk otthonunk hőmérsékletén, már az is 7-15 százalékkal csökkentheti a fűtési költségeinket. Ezt azonban mindenképpen fokozatosan tegyük, hogy szép lassan át tudjunk szokni az új hőmérsékletre!

3. Kazán karbantartás

A kazánunk karbantartásának fontosságát is hajlamosak vagyunk alábecsülni. Pedig már az évi egy alkalommal történő átnézés is hosszabbíthatja készülékünk élettartamát, csökkenti a meghibásodás lehetőségét, az üzemzavar kockázatát, és nem mellesleg a fogyasztás csökkentéséhez is hozzájárul.

Ezért nagyon fontos, hogy ha csak egy kicsit is tehetünk a saját és otthonunk komfortjáért, és ezzel csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat, ne legyünk restek odafigyelni. Mivel Magyarországon az épületszektor a legnagyobb fogyasztó, ezért mi a Magyar Energiahatékonysági Intézetnél azon dolgozunk, hogy a tudatos felújítással és épülethasználattal csökkenthessük a hazai épületek energiafelhasználását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában