Lombik gyerekek

2023.05.31. 11:49

A meddőség több mint kétszázezer házaspárt érint

Negyvenöt éve született meg az első lombikbébi az angliai Oldhamben. A picinek még a nevét is megtanulta a világ, Louise Brown. Az ő világra jövetele forradalmasította az orvostudományt.

Mauthner Ilona

A meddőség több mint kétszázezer házaspárt érint. (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Rá tizenegy évre a pécsi klinikán is felsírt az első magyar lombikbébi. Mindez azért jutott eszembe, mert a napokban ünnepelték a lombik évfordulóját. Az elmúlt évtizedekben több ezer férfiból és nőből lett a lombikprogramnak köszönhetően család. Ma már természetes, ha egy párnak nem sikerül többszöri próbálkozás után sem a gyermekáldás, a különböző klinikák – ebből is van már számtalan – segítségét kérik.

Hazánkban a meddőség több mint kétszázezer házaspárt érint, így a reprodukciós eljárásokra irányuló igény hatalmas. A gyermekvállalás kitolódik, egyre többen csak 35-40 éves koruk körül vágnak bele, amikor már a lombikbébi-kezeléssel is nehezen megy a teherbe esés. Arról viszont kevés szó esik, hogy a legtöbben nem azért szülnek 35 éves kor fölött, mert addig nem értek rá, hanem a próbálkozások ellenére sem jött össze hamarabb a várt gyermek.

És arról is keveset beszélnek, még az érintettek sem szívesen, hogy milyen komoly anyagi háttér kell ahhoz, hogy belevágjon egy pár a lombikozásba. Egy-egy beültetés ára több mint félmillió forint, a klinikákon még több. A legtöbbe a gyógyszerek kerülnek. Sajnos minden erőfeszítés ellenére is gyakran előfordul, hogy mégsem ölelheti magához a pár a kívánt gyermeket. Arról, hogy hány év kell ahhoz, hogy az érintett párok feldolgozzák a veszteséget, arról pedig egyáltalán nincs információ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában