Jó tudni

2023.05.01. 13:00

Fontos a szállítás gondos tervezése

Bárki beleláthat közvetlenül a szállítmányozási folyamatokba, amikor nyomon követi a termék útját egy internetes megrendelés során. Amikor költözésre kerül sor, és fuvarozó céget bíz meg, akkor is logisztikai folyamatok sorozata biztosítja a bútorai biztonságos szállítását. Jó tudni, hogy mi a különbség a fuvarozás és a szállítmányozás között.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

A szállítmányozás során tervezési folyamatok történnek, hogy a termék a lehető leggyorsabban és legköltséghatékonyabban érkezzen meg a rendeltetési helyére. Ebben az esetben nem történik árumozgatás, ez a munkafolyamat a fuvarozás során történik.

A szállítmányozó szakember (speditőr) feladata a tervezés. Annak érdekében, hogy a nyersanyag, a késztermék az adott földrajzi pontból eljusson a rendeltetési helyére vagy egy elosztó raktárba, a tervezés során figyelembe kell vennie az áru minőségét, hogy igényel-e speciális szállítási körülményeket.

A romlandó, törékeny vagy veszélyes anyagok szállítása mind-mind meghatározó tényezők a szállítás megtervezésénél. Szükség lehet például speciális csomagolóanyagokra, hűtőkocsikra.

A szállítási idő is meghatározó tényező a szállítmányozás során, hiszen a romlandó élelmiszerek vagy élő állatok fuvarozására korlátozott idő áll rendelkezésre.

A szállítmányozás során a fenti paraméterek figyelembevételével tervezi meg a speditőr a fuvarozás légi, tengeri vagy szárazföldi útvonalait. Természetesen ezek kombinációja is gyakran előfordul. A szárazföldi szállítmányozás révén jut el a termék az üzletekbe vagy közvetlenül a felhasználóhoz. A fizikai szállítás paraméterei mellett számos jogszabályi és szabályozási kritériumnak meg kell felelni, főleg, ha interkontinentális, illetve nemzetközi fuvarozásról van szó. 

Az internetes megrendelések házhoz szállításának zömét a különböző csomagküldő szolgáltatások és futárszolgálatok végzik. A megrendelés után a logisztikai folyamatok egy részét az eladó fél végzi el. Megrendeli azt a csomagküldő szolgáltatást, amely a lehető legköltséghatékonyabban célba juttatja az árut, például egy elektronikai eszköz vagy háztartási nagygép házhoz szállítását.

Forrás: Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában