Praktikák

2023.05.15. 12:50

Így nem lesz keserű a kovászos uborkánk

A nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb savanyúsága a kovászos uborka. Akinek van kiskertje, már elvetette a magokat és bízik benne, hogy bőséges lesz a termése. De vajon mit kell tenni azért, hogy az uborkánk íze ne legyen keserű?

Mauthner Ilona

Forrás: MW

Először is, válasszunk megfelelő helyet a számára. Az uborkának napfényre van szüksége és jó víz elvezetésű talajra, ha ez agyagos vagy túl tömör, akkor komposzttal vagy trágyával segíthetünk rajta. A növénynek rendszeres öntözésre van szüksége, hogy jól fejlődjön. Általában az öntözést úgy végezzük el, hogy víz elérje a gyökereket. Kerüljük a levelek túlöntözését vagy nedvesítését, mert ez betegségekhez vezethet.

Az uborkának megfelelő mennyiségű tápanyagra van szüksége. A magvak vagy palánták ültetése előtt műtrágyázzuk meg a talajt komposzttal vagy szerves trágyával. Folyékony műtrágyát is alkalmazhatunk a növények növekedésének kezdete után.

Az uborka érzékeny a különféle betegségekre és kártevőkre, ezért gondoskodjunk a védelméről természetes kezeléssel, vagy ültessünk mellé olyan növényeket, mint például a bazsalikom vagy a menta, hogy ezek megvédjék a rovaroktól. 

Az uborka akkor áll készen a betakarításra, ha eléri a kívánt méretet. Rendszeresen szedjük le ezeket a folyamatos termés ösztönzése érdekében.

Kesernyés ízének számos oka lehet, például, ha túlérett. Az uborka gyorsan érik, ezért fontos, hogy mielőtt túlérik, szedjük le, mert ez keserűséghez vezethet. A nagyon magas vagy alacsony hőmérséklet is okozhatja az uborka keserű ízét. A növény növekedéséhez és a nem kívánt íz elkerüléséhez megfelelő mennyiségű vízre van szükség. Ügyeljünk arra, hogy az uborka ültetvények megfelelően öntözve legyenek. Ha a talaj, amelyben a növény nő, túlságosan savas, szintén keserűséget okozhat. 

A gyomirtók vagy más vegyszerek túlzott használata is keserűvé teheti az uborkát, ezért próbáljuk meg kerülni ezeknek az anyagoknak a használatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában