Egészség

2023.05.30. 09:00

Mire figyeljünk nagyon, ha napozunk

Sokan nem gondolnák, hogy a napozás a jótékony hatásain túl mennyi veszélyt rejthet, ha nem vagyunk elég tudatosak és óvatosak.

TEOL

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Megfelelő védekezés nélkül igen súlyos következménye lehet a gondatlan sütkérezésnek!

– Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk védekezni a napsugárzás káros hatásai ellen, ismernünk kell a saját bőrtípusunkat. Ehhez elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok, ahol megnézik az anyajegyeinket, valamint az, hogy tudjuk, van vagy volt-e a családunkban bőrdaganatos megbetegedés.

A fényvédő és a naptej kiválasztása előtt érdemes szakorvossal konzultálni. Ha ezt mégsem tesszük, akkor az 50-es faktorszámú, komplex, vízálló változatokat ajánlott megvásárolni – mondta el dr. Kriston Renáta bőrgyógyász.

A fényvédő mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy mikor érdemes kifeküdni a strandra: 11 és 15 óra között, ha tehetjük, ne menjünk napra, hiszen ekkor a legmagasabb az UV-terhelés.

– Ez a négyórás intervallum a napozás egyik fő alapszabálya. Ha pedig kint vagyunk, keresni kell az árnyékos helyeket, főleg akkor, ha vízparton vagyunk, mivel a víz visszaveri a napfényt, és még inkább ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak.

Hosszas kintlétnél, fürdőzésnél mindig legyen kéznél a fényvédő, hogy kétóránként újra tudjuk kenni – részletezte a szakorvos. Ami a napfény káros hatásait illeti, a lista igen hosszú, a kevésbé ártalmasaktól egészen a daganatos bőrbetegségekig.

Hogy mire kell még odafigyelnünk, ha napozásra adjuk a fejünket, azt megtudhatjuk a dietaesfitnesz.hu oldalon.

Ha pedig mindezek után arra kíváncsi, hogy esetleg a szoláriummal járunk-e jobban a napozás helyett, akkor ajánljuk podcast beszélgetésünket a témában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában