Egészség

2023.05.06. 18:31

Súlyos méreteket ölt az elhízás Magyarországon

A népegészségügyi mutatók kedvezőbb alakulása és a leggyakrabban előforduló népbetegségek, krónikus betegségek megelőzése érdekében alapvető fontosságú lenne az elhízást a prioritási lista első helyére tenni – hívta fel a figyelmet Halmy Eszter.

TEOL

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Oleggg

A Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke kiemelte: hazánkban a túlsúlyosak és az elhízottak együttes aránya mintegy 70 százalékot tesz ki, a stressz, a táplálkozási szokások megváltozása és koronavírus-járvány pedig továbbá rontotta a helyzetet. Ennek következtében az elhízásban ma már a fiatal felnőttek, különösen a férfiak veszélyeztetettek, de minden negyedik-ötödik gyermek is túlsúlyos vagy elhízott.

Hazánkban a felnőtt lakosság 30-32 százaléka tekinthető elhízottnak, a túlsúlyosak és az elhízottak együttes aránya pedig mintegy 70 százalékot tesz ki. A vészesen elhízottak aránya 3-5 százalékra tehető, ami 250-300 ezer embert érinthet Magyarországon 

– mondta el a Magyar Nemzet-nek Halmy Eszter. A Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke ugyanakkor kiemelte: az elhízásban ma már a fiatal felnőttek, különösen a férfiak veszélyeztetettek, de minden negyedik-ötödik gyermek is túlsúlyos vagy elhízott.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában