Hála

2023.05.28. 13:58

Szent Orbánt ünnepelték, bort is kóstoltak a pincesoron

Rendkívül jó volt a hangulat, és az időjárás is kedvezett a szombat délutáni eseménynek, amikor a Dicenty Dezső Kertbarátkör tagjai és a környékbeli borászok összegyűltek, hogy hálát mondjanak Szent Orbánnak, hogy az idén sem a fagy, és eddig a jégeső sem okozott gondot a szőlő növekedésében.

Mauthner Ilona

A szép számban összegyűlt termelők a Ribling pincétől indultak az Orbán szoborig.

Fotó: Makovics Kornél

A szép számban összegyűlt termelők a Ribling pincétől indultak az Orbán szoborig, miközben a Muslinca kórus énekelt. A szobornál Ferenc Vilmos, a kertbarátkör elnöke köszöntötte a megjelenteket és néhány mondatban összefoglalta az évet. Mint mondta, idén fagykáruk nem volt a szőlőtermelőknek, szerencsésebbek voltak, mint a gyümölcstermelők. Viszont mind a lisztharmat, mind a peronoszpóra gondot okozhat a szőlőben, így szakszerűen kell védekezni. 

Ferenc Vilmos visszaemlékezett az elmúlt évtizedekre, hiszen több mint negyven éve már, hogy sikeresen működik a kertbarátkör, mely a kisebb termelőket tömöríti Szekszárdon.

Megemlítette, hogy a II. világháború előttről ránk maradt pincesor az egyetlen olyan hely Szekszárdon, ahol pincéről-pincére járva lehet bort kóstolni.

Dr. Kaszó Gyula szekszárdi református lelkész azt hangsúlyozta, hogy fontosak ezek a hagyományok, mint az Orbán-napi ünnepség, hiszen összefogja a közösséget. Kiemelte, ne egymás ellen versenyezzenek a termelők, hanem egymásért.

A termelők ezután lelocsolták borral az Orbán szobrot, egymással is koccintottak, majd a Muslinca kórus éneke alatt visszavonultak a Ribling pincéhez.

A borkedvelők több kisebb pincészetnél – többek között a Toronyi, Tokai, Ribling, Madács, Szarvas pincéknél – kóstolhattak borokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában