Régészet Napja

2023.06.02. 17:58

Ez volt az őskorban a szépségideál

Szűkebb pátriánk gazdag olyan leletekben, melyek az őskori idők szépségideáljait tárják elénk.

Szeri Árpád

Az előadáson Vindus Melinda a neolitikum időszakába kalauzolta a közönséget

Fotó: Mártonfai Dénes

Ezt nyilatkozta portálunknak Vindus Melinda, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársa. A régésztechnikus pénteken délután Őskori ideák. Szépségideál az őskorban a neolit idolok tükrében címmel tartott vetített képes előadást az intézmény könyvtártermében. Maradéktalanul megfelelve a Magyar Régész Szövetség elnöksége azon javaslatának, mely szerint a Régészet Napja alkalmából tartandó programsorozat az Istenek, ideák, hősök elnevezést viselje.

Vindus Melinda a közönséget elkalauzolta a 2006 és 2009 közötti időszakba, amikor is az Alsónyék-Bátaszék lelőhelyen zajló, az M6-os autópálya építését megelőző feltárások keretében például a lengyeli kultúra kiterjedt települése és rengeteg temetkezése került felszínre. Ez a helyszín, idézzük a szakmailag alátámasztott megállapítást, „Európa egyik legrangosabb késő neolitikus lelőhelye.”

A mintegy hétezer évvel ezelőtti korszak gazdag örökséget hagyott napjainkra. A kincsek között vannak úgynevezett zsírfarú agyagszobrocskák, állat alakú idolok, mécsesek és arcos edények is. Az említett zsírfarú agyagszobrocskák, mint művészi alkotások, legfőképpen nőket mintáznak meg.

Fotó: Mártonfai Dénes

Az újkőkor későbbi időszakaiban már megjelennek a laposabb idolok, egyes alakok kezében már szerszámok is vannak, a festést pedig felváltja a karcolásos technika. Ezen leletek gondos vizsgálatakor következtethetünk például a korabeli eszközökre, a hajviseletre és a ruházatra is.

A sorozat újabb állomásaként június 3-án, szombaton 11 órától Czövek Attila várja az érdeklődőket az intézményben. A régész főmuzeológus előadásának címe: Miről mesélnek a római kövek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában