Lenne rá kereslet

2023.06.05. 14:00

Komoly lehetőség van a gyógynövények gyűjtésében

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács. Több mint ötezer ember foglalkozik ma hazánkban hivatásszerűen gyógynövénygyűjtéssel, termesztéssel pedig mintegy 25 cég.

Mauthner Ilona

Virágzik a kakukkfű és a levendula, hamarosan a hársfa is, mindegyik kiváló gyógynövény (Képünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy-és aromanövényt Magyarországon. Míg 2015-ben közel 14 ezer tonna volt hazánk exportja, 2022-ben csak 7000 tonna volt a kivitel, az import pedig közel kétszerese volt az exportnak. Az ágazatban komoly potenciál rejlik, ugyanis alapvetően nem szorulna exportra hazánk, önellátó lehetne gyógynövényekből.

Pár évtizeddel ezelőtt Tolna vármegyében virágzott a gyógynövénytermesztés. Több településen, például a Hőgyész, Tolna vagy Nagydorog környékén élők egy része sokáig megélt abból, hogy különböző gyógyhatású növényeket termesztettek. A nagydorogi gyógynövénygyűjtők elmondták, a rendszerváltás után sajnos a debreceni gyógyszergyár tulajdonost cserélt, és első dolguk az volt, hogy felszámolják a gyógynövénytermesztést. Addig kakukkfüvet vittek nekik, még a törzsbeszállítói minősítést is megkapták. Az új tulajdonos megszüntette ennek feldolgozását, így nem volt szükség a munkájukra. A Herbáriával is kapcsolatban álltak, nyolc éve még kamilla-vetőmagot szállítottak nekik.

Pontos, precíz munkát igényel a gyógynövényter­mesztés, nagyon nagy tapasztalat, sok-sok éves tudás halmozódott fel azokban, akik ezzel foglalkoznak, de sajnos egyre kevésbé van szükség rájuk. A szerencsésebb családokban a nagyszülők adják át a tapasztalataikat azoknak az unokáknak, akik késztetést éreznek arra, hogy ezzel foglalkozzanak.

A gyógynövény ágazat egyik lába az árualap-előállítás (termelés, gyűjtés, elsődleges feldolgozás során létrejött növényi alapanyag, illóolaj), a másik a másodlagos és harmadlagos feldolgozás (gyógynövény drogok, illóolajok-kivonatok, gyógyteák, kozmetikumok, növényi gyógyszerek, étrend-kiegészítők), a harmadik a kereskedelem. A gyógynövénygyűjtés és -termesztés, elsődleges feldolgozás termelési értéke évente mintegy 15-17 milliárd, az elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 20-29 milliárd forint. A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek összes piaci forgalma 60-70 milliárd, a teljes szektor becsült nettó kibocsátása 100-120 milliárd forint.

Több ezer embernek ad munkát

Az agrárkamarán belül nyolc éve működik a gyógynövény alosztály. Hazánkban 120-130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70-80 fajt rendszeresen gyűjtenek. Ez a tevékenység az elmúlt évtizedekben visszaszorult ugyan, a termelési költségek növekedésével azonban bizonyos fajok, így például a csalán és a kamilla esetében újra nő a jelentősége. 

A gyógynövénygyűjtés mintegy öt-nyolcezer – elsősorban hátrányosabb régiókban élő – embernek ad munkát. A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek: hársvirág, csipkebogyó, cickafarkfű, aranyvesszőfű, csalánlevél, zsurlófű, kamillavirág, fehér ürömfű, orbáncfű, fehérmályva, feketebodza, fagyöngy, vadgesztenye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában