Az állatorvos válaszol

2023.07.12. 11:59

Állatpanzióba is vihetjük kedvenceinket, de hogyan mérsékeljük a traumát?

A nyári időszakban sokan hosszabb időre elutaznak, olyan helyekre is, ahová a kedvenc állatokat nem tudják magukkal vinni.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Szerencsés estben, ha jó a viszony a szomszéddal (beleértve az állatot is), főleg kertes házban egy-két hétig megoldható az állat ellátása, hiszen azért ilyen helyen a kutya, macska nincs teljesen egyedül, esetleg bezárva – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Ismertette, hogy másik lehetőség az állatpanzió, ami praktikus megoldás, azonban pszichésen megterhelő lehet az állat számára, hiszen akármilyen jó is legyen az ellátás, a gondozás és a bánásmód, a kutyák, amelyek erősen kötődnek a gazdához, mégiscsak elválasztási stressznek vannak kitéve.

Ennek csökkentésére hasznos lehet, ha az állatot már az elutazás előtt elviszik a kiszemelt panzióba, megismertetik vele a személyzetet és ott hagyják egy-két órára, majd fokozatosan hosszabb időre, egy napra, két, napra stb. Ez időigényes dolog, de jelentően hozzájárulhat a későbbi hosszabb távollét lelki traumájának mérséklésére. 

A pszichés problémákra, úgy a panzióba vitel előtt megelőzésként, mind a hazatéréskor – az esetleges károsodások kezelésére –, léteznek az alternatív gyógyászatban használt, természetes alapú, igen hatékony gyógyszerek.

Ezeket az állat habitusa, reakciói és viselkedésének változása alapján kell kiválasztani szakember segítségével, mert sajnos nincs minden estre alkalmas egyetlen készítmény, a kezelést individualizálni kell. Ezáltal akár fertőző betegségek is megelőzhetők, mint például a kennel köhögés, de egyéb pszichoszomatikus betegségek is.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában