Jegyzet

2023.08.15. 18:00

Komoly a tét

Hallottam nemrégiben egy balesetről, amiről nem az azt elszenvedők vagy szemtanúk értesítették az illetékeseket, hanem az ütközést követően az autó rendszere küldött vészjelzést. Bár ez még mindig kissé futurisztikusnak tűnik, a legújabb járművek esetében bizony már nem példátlan.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Shutterstock

Az esetről a Macskafogó jutott eszembe, pontosabban a négy patkány és a lopott autó, amellyel Grabowskyt üldözték. Mondhatjuk, hogy jövőbe mutató volt a rajzfilm, hiszen a járgány olyan információs szolgálattal rendelkezett, amely gombnyomásra tanácsokat adott a megoldandó feladathoz. Más kérdés, hogy az utolsó javaslata az volt, hogy „Nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békében!”

Tény azonban, hogy az autógyártás kezdete óta számos olyan újítást vezettek be, amely az utasok testi épségét szolgálja, elég csak a biztonsági övre gondolni. A hárompontos változatot 1959-ben tervezte Nils Bohlin a Volvo számára. Bár a szerkezetet szabadalmaztatták, azt ennek ellenére ingyenesen elérhetővé tették minden autógyártó számára az emberéletek megóvása érdekében. 

Az Egyesült Államokban 1986 óta kötelező a középső féklámpa használata, amely nagyban hozzájárult a ráfutásos balesetek elkerüléséhez, és ma már mindenhol elterjedt. A napjainkban elérhető fejlesztések pedig nagyban megkönnyítik a sofőrök dolgát, ám úgy vélem, az emberi tényezőt mégsem lehet teljesen kivonni a képletből, hiszen a közlekedés egy több szereplős játék, amelyben komoly a tét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában