Nyár

2023.08.14. 16:58

Különleges a nefelejcs szépséges kéksége

A nefelejcs az egyik legkedvesebb virág, a növény szépséges kéksége a tavaszi virágok között az egyik legkülönlegesebb.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Talán mert misztérium fűződik e kedves növényhez, hiszen a monda azt tartja, hogy „a kis Jézus kiöntött mosdóvizéből nefelejcsek nőttek.” Nagyon sok énekben, népdalban megjelenik a nefelejcs virág, hiszen nem csak egy virágnév, hanem fogalommá is vált. A szerelmesek kedvelt virágának is tartják.

Aki szeretné ültetni vagy szaporítani, most – így augusztus közepén – jött el az ideje. Magról könnyen terjed, néhány év alatt a kertben nagy területet meghódít, jól szaporítható. Könnyen átültethetjük, esetleges túlszaporodása esetén könnyen eltávolíthatjuk.

Telepítés után enyhe öntözésre van szükség. Még az ősz folyamán gyökeret ereszt és tavasszal már új növényként hozza gyönyörű kék színű virágait. Tavaszi átültetésnél nagyobb az esély a növény kiszáradására, ilyenkor gyakoribb és intenzívebb öntözésre van szükség, mivel a nefelejcs aránylag nagy levelein keresztül párologtat. A növény elvirágzása után a virágok szárait tépjük ki tőből, hogy a tőlevelek fejlődésnek tudjanak indulni és szép kerek, zömök alakot felvenni.

A nefelejcs szegély és szőnyegnövényként is kiválóan alkalmas, illetve vázában, vágott virágként is díszíthetjük vele az ünnepi asztalt.

Egy középkori német legendában olvashatjuk: amikor Isten már minden növényt elnevezett, egy apró virágocska odakiáltott neki: “ne feledkezz meg rólam!” Talán innen kapta szép nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában