Az állatorvos válaszol

2023.08.30. 12:10

Miként vehetjük elejét a nem kívánt szaporulatnak?

Az utóbbi időszakban elég sok kismacska született a szabadon tartott nőstényektől vagy a kóbor macskáktól.

Brunner Mónika

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Hangsúlyozni szoktuk elsősorban a nőstény állatok ivartalanítását, a nem kívánt szaporulat megelőzésére – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

A szabadon tartott saját kandúrjaink herélése nem jelent megoldást, hiszen a távolról jött idegenek ugyanúgy megtermékenyítik az ivaros nőstényeket, mint a helyben élők. A természetes szelekció több szinten hat, idén például elég sok kismacska született halva. Egy részüket a kandúrok is felfalhatják, mások életképtelenek, és a születés után rövid időn belül elpusztulnak.

A kevésbé életképes újszülötteket, ha sikerül is megmenteni gondozással és állatorvosi beavatkozással, gyakran egész életükben fejletlenek, betegesek lesznek. Sokan idegeskednek a túlszaporodó macskapopuláció miatt, de érdemes azt is belátni, hogy a macskák csak akkor szaporodnak egy területen, ha megfelelő életfeltételeket találnak és főleg elegendő élelemhez jutnak. Utóbbit pedig általában az emberek biztosítják a számukra.

A befogadott és jól táplált idegen nőstény macskák nagyobb eséllyel ellenek egészséges kölyköket és ott is maradnak. Ilyenkor a befogadó gazda jól teszi, ha vállalja az ivartalanítási műtétet is, vagy ha nem, az utódok gondozását, ellenkező estben inkább ne sajnálja meg az oda vetődött állatot és ne etesse, mert akkor az egy másik, neki megfelelőbb helyet keres, és így mindenki jobban jár. 

Emlékezzünk a kis herceg szavaira: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”.

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában