Illemtan

2023.09.24. 12:00

A jó modor nem kerül semmibe, de fontos a hétköznapokban

A napokban volt az illetlenség világnapja, amely 2008-ban Magyarországon is elfogadásra került, írja a duol.hu.

Teol.hu

A jó modor nem kerül semmibe, de fontos a hétköznapokban (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Igaz, az alapvető illemszabályokat a szülőkön kívül az óvodában, iskolában is igyekeznek megtanítani, mégis sokan nincsenek tisztában olyan dolgokkal, amikre a mindennapokban is szükség volna.

Az illetlenség világnapján éppen a helyes illemre hívják fel a figyelmet, hogy a jó modor nem kerül semmibe, de mégis nagyon sokat jelent a hétköznapokban is. Nevezhetjük az illemet magatartási szabályoknak, jó viselkedésnek, udvariasságnak vagy etikettnek, mindegy a megnevezés, a lényeg az, hogy a jó modor soha nem menjen ki a divatból.

Az illemtan legalapvetőbb szabályai

Kezdjük talán a köszönéssel, a napszaknak, illetve a másik fél korának, rangjának megfelelő köszöntés belépéskor vagy találkozáskor. Ha belépünk egy liftbe, boltba vagy bárhová, nekünk kell köszöntenünk a már bent tartózkodókat. Amennyiben találkozunk baráttal, ismerőssel vagy a főnökkel, akkor már bonyolultabb a helyzet, ugyanis nem mindegy, hogy ki indítja a köszönést.

Általában a férfi köszön előre a nőnek, a fiatal az idősebbnek, a beosztott pedig a főnökének. Ami a kézfogást illeti, tudni kell, hogy nem kötelező kezet nyújtani, viszont ha a másik fél kezdeményezi, udvariatlanság azt nem fogadni. Íratlan szabály, hogy kézfogáskor mindig a másik szemébe nézünk, ha más irányba réved el a tekintetünk, azzal bizony azt sugalljuk, hogy teljesen érdektelenek vagyunk a partnert illetően.

Kézfogással egybekötött bemutatkozáskor a teljes nevünket célszerű mondanunk, még akkor is, ha a másik fél csak a becenevén vagy épp csak a keresztnevén mutatkozik be. A sorrend megint ugyanaz, mint a köszöntésnél, először a nő nyújt kezet, valamint az idősebb, illetve a magasabb rangú egyén.

Ami a tegeződést illeti, három szabályt kell megjegyezni. Szintén az idősebb kezdeményezheti ezt a fiatalabb felé, nő a férfinak és főnök pedig a beosztottnak javasolhatja a tegeződést. Itt nem annyira egyszerű a dolog, ugyanis egy munkahelyen lehet, hogy a rang lesz a döntő, nem pedig a nemi szerepek.

Tartja magát az a szabály is, hogy a tegeződés felajánlását illik elfogadni, persze lehetnek olyan élethelyzetek, amikor ez kényelmetlenséget szül, ilyenkor udvariasan lehet jelezni, hogy komfortosabb a magázás a mindennapi kommunikáció során.

Hogy megtudjon több információt a pontosságról, illetve a mobiltelefon használatáról, vagy hogy hogyan illik belépni egy étterembe, kattintson a folytatásért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában