A gazdi kérdez

2023.09.28. 10:42

Az állatorvos válaszol: Vérömleny a fülön

Ha a kutyák fülkagylójának belső felén viszonylag gyorsan megjelenik egy kisebb-nagyobb méretű puha duzzanat, az valószínűleg az úgynevezett othaematoma, vagyis egy vérömleny.

Brunner Mónika

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Macskáknál is előfordul, de jóval ritkábban – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. A vérömleny oka általában mechanikai behatás, sérülés, amelynek következtében a fülben elpattan egy ér és a vér a fülkagyló porc és a bőr közé kiáramlik.

A fizikai traumát okozhatják például tompa tárgyak, harapás, de leggyakrabban maga a kutya okozza magának, ha nagyon sokat és intenzíven rázza a fejét, vakarja a fülét. Ez akkor fordul elő, amikor toklász ment a fülébe, vagy fülgyulladása van, amely intenzív viszketéssel, esetleg fájdalommal jár. Természetesen ilyenkor a kiváltó ok kezelése szükséges, és csak ezzel párhuzamosan érdemes magát a vérömlenyt gyógyítani. 

Bevált módszer a hagyományos gyógyászatban a műtéti megoldás, amikor a fülkagylóra egy speciális nyomókötést varrunk, amit körülbelül tíz nap múlva lehet eltávolítani. A komplementer gyógyászat gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, sőt, gyakran a műtét is elkerülhető, ha az elváltozás nem túl előrehaladott, amennyiben az állat gazdája még időben észreveszi a problémát és állatorvoshoz fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában