Vitaminbomba

2023.09.02. 15:13

Készítsünk fügelekvárt, egyszerű és finom

Néhány évtizede hazánkban a füge még egzotikus növénynek számított, amit az országnak csak kevés pontján lehetett tartós sikerrel nevelni. Éghajlatunk változásának következtében azonban mára már nálunk is otthon érzi magát. Tolnában egyre több udvarban, pincénél látni fügebokrokat, melyek szép nagyra nőttek. Mára beérett a termésük.

Mauthner Ilona

A füge már az ókorban is fontos része volt az étrendnek. Mivel leszedés után gyorsan romlásnak indul, nehezen tárolható és szállítható, a friss fügét a lehető leghamarabb dolgozzuk fel valamilyen formában. Magas rosttartalmú és cukorban gazdag gyümölcs, nyáron fogyaszthatjuk nyersen, de ősszel és télen igazi vitaminbomba lehet aszalva, de lekvárt és chutney-t, bort vagy likőrt is készíthetünk belőle.

füge
Illusztráció: MW

Magas B-vitamin, kalcium-, vas-, magnézium-, mangán- és káliumtartalmának köszönhetően a koleszterinszintet és a vérnyomást is segít megfelelő szinten tartani. Mindemellett óvja az érfalakat, csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, és megszünteti a gyulladásokat. 

A fügelekvár sok hagyományos süteményhez is passzol, de önmagában is kiváló.

Hozzávalók a fügelekvárhoz: egy kiló füge, 500 gramm cukor, egy evőkanál őrölt fahéj, egy citrom leve és víz.

A lekvárhoz első lépésként a fügéket kell előkészíteni, méghozzá így: vágjuk le a végét, majd vágjuk őket negyedbe, ezt követően mehetnek is a fazékba, ahol fahéj és víz hozzáadásával kezdhetjük is főzni. Annyi víz kell, amennyi éppen elfedi a gyümölcsöket. Ha felforraltuk a fügéket, akkor át kell törni őket, ebben segíthet a habverő, krumplinyomó, vagy más hasonló jellegű, és zúzó funkcióval rendelkező konyhai eszköz. Ha megvagyunk, akkor jöhet a cukor (amennyiben a cukros verziót készítjük). Gyakori kavargatás mellett egészen addig főzzük, amíg jó sűrű nem lesz. Ha az állaga jó, akkor jöhet a citromlé, és a pürésítés. Botmixerrel lehet ízlés szerint pürésíteni, majd tovább forralni, és kevergetni egészen a kanálpróba sikerességéig. A kanálpróba lényege, hogy egy hideg kanalat mártunk a lekvárba, majd várunk egy percet. Ezután, ha elhúzzuk rajta ujjunkat és a lekvár nem folyik össze, készen vagyunk. 

Ezt követően üvegekbe öntjük, és becsomagoljuk ruhába, újságba, két nap után mehetnek a kamrába. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában