Hasznosítsuk a lehullott faleveleket

2023.10.15. 06:46

A diófa levele sem mérgező, nem kell tartani tőle

Napról napra egyre közelebb kerülünk a télhez, sok kertet borított már be az avar. Van, aki komposztálja, van, aki egyszerűen csak otthagyja, mert így is táplálja a fát, illetve számos élőlénynek nyújt téli menedéket.

Teol.hu

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az ősszel lehulló falevelek, elszáradt gallyak láttán sokan egyből lombseprűt és metszőollót ragadnak. Egyre többen vallják azonban azt, hogy erre nincs okvetlenül szükség: a legfenntarthatóbb és a legjobb igazából az, ha otthagyjuk a fa alatt a lehullott leveleket, és akkor azok táplálják a fát. Van, akit azonban zavar a sok lehullott levél. Sokan vélik úgy, hogy mérgező a diófalevél, ezért nem lehet együtt kezelni a többi fa lehulló leveleivel.

Az általunk megkérdezett kertész elmondta, a diófalevelében vannak úgynevezett allelokemikáliák, ezek növekedést gátló, lassító vegyületek. Így valóban lassíthatják alapvetően a komposzt lebomlását, azt azonban fontos megjegyezni, hogy friss állapotban vannak ezek a vegyületek a diófalevelében, mire barnán a levél aláhull, már elenyésző a benne megtalálható ilyen vegyület. Ha mérgező lenne, akkor tulajdonképpen a fű se nőne ki a diófa alatt. Felmerülhet a kérdés, érdemes-e megszabadulni az avartól és elégetni, vagy hagyjuk a fák alatt magától lebomlani.

A legfontosabb, hogy ne égessük el az avart, hiszen ez a legrosszabb, amit csak tehetünk. Az égetéssel ugyanis sok káros, szennyező anyagot juttatunk a levegőbe. Az avarra célszerű úgy gondolnunk, mint az erdőre. Ott sem gyűjt össze senki semmit, hiszen a lehulló levelek tápanyagot nyújtanak a talajnak. Az összegyűjtött avar ugyanezt a célt tudja szolgálni: talajtakaróként hasznosíthatjuk ágyásokban, mulcsként, a komposztként hasznosuló avar így táplálja az évelő növényeket, és a gyomot is visszaszorítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában