Hajdan

2023.10.22. 08:34

A felizgult csoport kivonult a közgyűlésről

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW

100 ÉVE viharos városi közgyűlésről tudósított a Tolnamegyei Ujság 1923. október  27-i száma. „Szekszárd város képviselőtestülete rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen főleg a gazdaközönséget képviselő tagok vettek számosabban részt. A közgyűlés megnyitása előtt a városháza folyosóján élénken tárgyalták a kormányrendelet alapján készített fogyasztási adó szabályrendeletet, amely újabb adóterhet jelent a fogyasztó közönségre nézve. (...) A javaslat ellen szavazók között az elnöki döntés után teljes erővel kitört a vihar. Hiába intette rendre és nyugalomra a felizgult csoportot a polgármester, hiába kérlelte őket, hogy ne hagyják magukat indulataiktól elragadtatni, az intő szó a nagy zajban elveszett. És mikor a polgármester ismét felfüggesztette az ülést, az ellenzéket képviselő polgárság legnagyobb része kivonult a közgyűlési teremből és a városháza előtt még sokáig tárgyalta az eseményeket.”

100 ÉVE három kukorica tolvaj történetét ismertette a Tolnamegyei Ujság 1923. október  27-i száma. „Sz. Horváth József dunaföldvári lakos két fiatalkorú társával kiment a határba kocsival kukoricát lopni. Vajkay Sándorné kukoricaföldjén állottak meg és a garmadába rakott tengeriből 10 zsákra valót fel is tettek a kocsijukra. Az őrök azonban észrevették őket és rájuk kiabáltak, hogy a lopott kukoricát rakják le a kocsiról. Horváth József azonban nem engedelmeskedett a felszólításnak, sőt rátámadt az őrökre, akik közül Jónás Jánost lőccsel fejbe is vágta. A szekszárdi törvényszék Sz. Horváth Józsefet az enyhítő körülmények figyelembe vételével egy évi börtönre, a fiatalkorúakat 2-2 havi fogházra ítélte.” 

100 ÉVE a tolnai falkavadászatok sikeréről adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1923. október  27-i száma. „A tolnai falkavadászatok egész Csonka-Magyarország sportköreinek érdeklődése mellett állandóan folynak az ottani lovas- és tüzérállomás tisztjeinek lelkes vezetése mellett. A szomszéd vármegyékből is sokan részt vesznek és a vadászatok kedvéért többen állandóan Tolnán is laknak. Vármegyénkből a legbuzgóbb lovasok, Jeszenszky Andor báró és neje, Visolyi Anna Mária, gróf Schaffgotsch Erich és mások. A lovasok száma 40 és 50 között változik. A mozgalmas sportélet természetesen nagy élénkséget hoz a csendes mezővároskába.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában