A gazdi kérdez

2023.10.20. 11:33

Az állatorvos válaszol: A bőr daganatai

Az állatok, főleg a kutyák bőrén sokféle duzzanat, kinövés jelenhet meg, ezek egy része lehet daganatos elváltozás, ezen belül úgynevezett jó- és rosszindulatú daganatok – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció Fotó: MW

Elmondta, hogy főleg idős kutyákon jelennek meg gyakran szemölcsszerű kinövések, amelyek általában nem okoznak problémát, de előfordulhat, hogy egyik-másik gyors növekedésnek indul, ami rossz jel.

A bőrön megjelenő különféle növekmények okai rendkívül sokfélék lehetnek. Egyedülálló elváltozások esetén gyakran sérülés lehet a kiindulópont, de okozhatnak daganatot például különböző vegyszerek, vírusok, genetikai hajlam.

Néha a zsírszövetből alakulnak ki (gyakoriak a viszonylag puha, többnyire jóindulatú „zsírcsomók”), máskor a kötőszövetből jönnek, és ezen belül is lehetnek jó- vagy rosszindulatúak. 

Mindenféle daganat esetén az immunrendszer hiányos működése is közrejátszik, ezért nem tanácsos a daganatos elváltozásokat kizárólag műtétileg orvosolni, mert a kiváltó ok fennmaradása esetén a daganat hajlamos kiújulni, rosszabb esetben áttéteket képezni, akár a belső szervekbe.

A daganatos betegségek kezelése ezért komplex megközelítést igényel, amely tartalmazza az okok felkutatását, szükség esetén az életmód és a táplálkozás megváltoztatását és különféle immunrendszert segítő és specifikus daganat ellenes gyógyszerek alkalmazását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában