Mire jó a mikrozöldség?

2023.10.25. 18:30

Az egészségtudatos étkezés hívei már régóta fogyasztanak csírákat és mikrozöldségeket

Ezeknek a szuperélelmiszereknek a vitamin- és az ásványianyag-tartalma sokkal magasabb, mint a kifejlett zöldségeké. Érdemes hát megismerni őket és beépíteni az étrendünkbe.

Teol.hu

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A csírákat és mikrozöldségeket nem csak a boltban vehetjük meg, de mi magunk is termeszthetjük otthon, még kert sem kell hozzá, csak néhány olyan eszköz, amely minden háztartásban fellelhető – írja a Fanny magazin.

A csírák a hajtás magból, gyökérből és a szárból állnak, míg a mikrozöldségeket gyökérzet nélkül szüreteljük. A mikrozöldeket talajszerű ültetőközegben, fényes helyen, alacsony páratartalmon növesztjük, reggel-este locsoljuk. A csíráztatáshoz ezzel szemben a magokat egy éjszakán át vízben áztatjuk, majd lecsepegtetjük, és egy csíráztatásra alkalmas edénybe tesszük. A magok csírázása párás, fényszegényebb helyen történik. Reggel és este leöblítjük.

És hogy miért érdemes ezzel bíbelődni? Mert a csírák és mikrozöldségek koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek a kifejlett növényben fellelhetők. Kiváló forrásai az A-, B-komplex, C, D, E és K-vitaminnak, kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, káliumnak, nátriumnak és szilíciumnak.

Hogy melyik csíra mire jó?

A búzacsíra immunerősítő hatású, lassítja az öregedést, csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő klorofill segíti a vér oxigénszállítását, egyensúlyban tartja a vérnyomást és a vércukorszintet. Segíti az emésztést, gyulladásgátló és baktériumölő hatással is rendelkezik.

Lencsecsíra: Kiváló vas-, magnézium-, cink-, és króm forrás. Magas a fehérje és rosttartalma. Gátolja a vércukorszint hirtelen megemelkedését, így fogyasztása előnyös inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén.

Hagymacsíra: Antiszeptikus, fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert. Csökkenti a koleszterinszintet és a gyulladásokat. Méregtelenítő hatása is régóta ismert.

Retekcsíra: Természetes antibiotikus, méregtelenítő és immunerősítő hatással bír. Légzőszervi megbetegedésekben elősegíti a nyálka oldódását, tisztítja a légutakat, a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét, enyhe vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik. Magas foszfortartalma révén elősegíti a bőr tisztulását, pattanásos bőr gyógyulását támogatja.

Mungóbabcsíra: Magas folsavtartalma segíti a koleszterin anyagcserét. Jó rost forrás, támogatja a vastagbél működését, a vércukorszint szabályozást, segíti az emésztést.

Brokkolicsíra: erősíti az immunrendszert, védik a szívet, a tüdőt. Hormonrendszer szabályozó hatása is van, pozitívan befolyásolja az ösztrogén és tesztoszteron metabolizmusát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában