Előadás

2023.10.04. 14:19

Gruber László üzbegisztáni élményeiről mesélt

„Üzbegisztán – Vámbéry Ármin Emlékexpedíció” címmel tartott előadást Gruber László földrajz-történelem szakos középiskolai tanár, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a gimnázium főtanácsosa a keszőhidegkúti könyvtárban október másodikán hétfőn.

Brunner Mónika

Gruber László előadása Keszőhidegkúton október másodikán hétfőn (Fotó: Beküldött)

– A mai kor embere nevén túl alig-alig tud valamit neves kutatónkról, Vámbéry Árminról. Többek között azért indultunk el a nyomdokain, hogy még alaposabban megismerjük és megismertessük munkásságát, ezáltal is segítve az összmagyar kultúra ezen örökségének fennmaradását – mondta el  lapunknak Gruber László tanár, aki még 2019-ben kéthetes expedíció során járt négyfős csapatával a kiszáradóban lévő Aral-tónál, ahol megnézték az elsivatagosodó mederben „ragadt” hajókat. 

Átkeltek az Amu-darja folyón, amelynek vizét a helybeliek hatvan éve felelőtlenül pocsékolják. A legnagyobb kihívást az Aralnál és a Kizil-kumban megtapasztalt hőség jelentette. Az éjszakák során is mindössze negyven fokra „hűlt” le a levegő, ami a sátras táborozáshoz nem éppen ideális körülmény.

– Az ország természeti csodái mellett épített örökségét is feltérképeztük. Híva városa egy ékszerdoboz, Szamarkand és Buhara esetében inkább az „újjáépített” történelmet ismerhettük meg, amikor a Selyemút jelentős állomásaira érkeztünk – tette hozzá az expedíció vezetője. 

A csapatának tagjai: dr. Szilassi Péter a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense, a Magyar Földrajzi Társaság akkori alelnöke, Novák Kovács Zsolt sárbogárdi földrajz-történelem szakos középiskolai tanár, valamint Szekszárdról dr. Streicher Mátyás ortopéd szakorvos, az expedíció egészségügyi felelőse. 

Gruber László az Illyés Gyula Könyvtár által szervezett előadássorozat során 14+1 előadást tart vármegyei kistérségi könyvtárakban külföldi útjairól. Gerjenben kedden a varázslatos Izlandról, október negyedikén szerda délután négytől Cikón, csütörtökön kora este öt órától Kétyen, október nyolcadikán vasárnap délután négy órakor Szekszárdon, kilencedikén hétfő délután négy órától Kocsolán, október tizenegyedikén szerdán délután négytől Kurdon tartja a Japán avagy az origamitól a gésákig című előadását.

Gruber László az előadássorozat után újra útnak indul, október huszadikán két és fél hetes út keretében ismerkedik Namíbiával, Botswanával és Zimbabwéval. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában