Hajdan

2023.10.23. 07:30

Méltatlankodott a pia tolvaj, kevés volt a felhozatal a szekszárdi üzletben

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád
Woman,Is,Stealing,Bottle,Of,Wine,And,Hiding,It,In
Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

50 ÉVE áthaladtak az első hajók a Sió-árvízkapunál – tudósított egy jelentős beruházás eredményes befejezéséről a Tolna Megyei Népújság 1973. október 24-i száma. „1973. október 23, délelőtt 10 óra 30 perc. Ez az időpont biztos emlékezetes lesz azoknak, akik kint voltak a gemenci erdő szélén a Sió-árvízkapunál. A tervezők, építők mind jóleső érzéssel nézték, hogy úszik ki a betonerőd zsilipkamrájából az első hajó. A kétéves munka véget ért. Ott, ahol pár éve erdő borított mindent, most a Sió új medre húzódik, s a gátak között az új vízikapu áll.”

50 ÉVE tért vissza Magyarországra az a kilenc tagú küldöttség, melynek tagjai az Egyesült Államokban a szójatermesztés korszerű módszereit tanulmányozták. A delegációban – ismertette a Tolna Megyei Népújság 1973. október 23-i száma – négyen is képviselték Tolna vármegyét: „prof. dr. Kurnik Ernő akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Iregszemcsei Takarmánytermesztési Kutatóintézetének vezetője, Balla Antal, a Szekszárdi Állami Gazdaság igazgatója, Gscheidt Mátyás, a Hőgyészi Állami Gazdaság igazgatója és Nagy János, a Paksi Állami Gazdaság igazgatója.” 

50 ÉVE második fordulója is volt egy bolti lopásnak, derült ki a Tolna Megyei Népújság 1973. október 20-i számából. „Szekszárd új önkiszolgáló élelmiszer-áruházában, a 17-es számú Népbolt-üzletben a vezető tetten ért egy asszonyt, aki megközelítően kétszáz forint értékben három üveg likőrt lopott. A boltvezető kihívta a rendőrséget. Amint az igazoltatásnál kiderült, a tetten ért személy K. J.-né 36 éves gyulaji háztartásbeli. Az asszony fölöttébb méltatlankodott, hogy efféle »csekélységért zaklatják«, és megjegyezte, hogy »a Rózsinál« többet lehetne találni. A rendőrség K.-né útmutatása alapján az autóbuszállomásra sietett. Ott egy jókora, gyűrött, de tömött papírzsák mellett találta D. R. 28 éves gyulaji lakost és élettársát, K. F. 40 éves segédmunkást. A zsákban megközelítően tízezer forint értékű, vadonatúj ruházati cikk volt, de fizetési jegyzék nem...”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában