Itt a kertészek novemberi feladatai

2023.11.04. 12:32

A gyümölcsfák, cserjék ültetésének is most van az ideje

November az ősz utolsó hónapja, egyre hűvösebb az idő és a borongós, szürke, esős napok válnak hangsúlyosabbá a rövidülő napsütéses órákkal szemben.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Itt az ideje rákapcsolnunk, és jól megtámogatnunk növényeinket, hogy könnyedén átvészeljék a telet, tavasszal pedig újult erővel bontsanak szirmot, növekedjenek. Ha vannak cserépben, kaspóban nevelt növényeink, amik átvészelik a telet, érdemes a kaspók alá néhány téglát tenni, hogy a felesleges víz ne álljon meg a növény alatt.

Azokat a növényeket, amik nem bírják a fagyot fokozatosan szedjük fel. Ha még nem költöztettük be a szobanövényeket a lakásba, akkor ez az utolsó utáni pillanat, amikor még gond nélkül megtehetjük, tekintettel az enyhe októberi időjárásra - írja a HelloVidék.

Az ősz egyik legfontosabb feladata a folyamatosan hulló levelek összegyűjtése. Az összegyűjtött avart azonban semmiképp ne égessük el, hanem komposztáljuk.

Itt az ideje, hogy megmetsszük a lombhullató fákat és cserjéket - valamint a gyümölcsfákat és bokrokat is. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy legyen elég mulcs a megmetszett fák és cserjék alatt. Ha friss csemetéket akarunk ültetni, akkor még nem késtünk el. Arra viszont ügyelni kell, hogy az elültetett fa- vagy cserjecsemetéket karózzuk ki és szórjunk mulcsot közvetlenül a tövek köré.

A veteményeskertben is akad tennivaló

Ha már betakarítottunk mindent, most kell felásnunk a veteményeskertet. Ahol viszont tavaszi szüretelésre vetettünk, ott érdemes fóliaalagúttal vagy fenyőgallytakarással védeni az ágyásokat. Novemberben vethetünk még vöröshagymát és zöldborsót, téli salátát, spenótot esetleg répát, de még fokhagymát is.

Az őszi kerti munkálatok egyike a nyári, őszi virágzású hagymások felszedése is. Például, mielőtt teljesen elhalna a föld feletti része, még a fagyok beállta előtt, szedjük fel a kardvirág és a dália gumókat. A gumók fölött egy kis szárat hagyva vágjuk le az elfáradt hajtásokat, rázzuk le róluk a földet. Tegyük papírzacskóba, vagy vászonzsákba, vigyük száraz, hűvös (fagypont feletti), sötét helyre a gumókat.

A virágoskertben is bőven akad dolgunk novemberben. Távolítsuk el a rózsák lehullott leveleit, nem csak a rozsdával vagy egyéb betegséggel fertőzötteket. Ezzel csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy a következő évben is fertőzöttek legyenek a rózsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában