Hajdan

2023.11.11. 08:00

A kolera lecsapott vármegyénkre

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

130 ÉVE a „Betörés a szegzárdi takarékpénztárban” címmel jelent meg a hír a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 12-i számában. „A szenzácziós eset folyó hó 9. és 10. közti esős, sötét éjszakán történt. Az ismeretlen tettesek, kik ketten lehettek, úgy éjfél körül, midőn a házban már mindenki mélyen aludt, mászhattak be a takarékpénztárhoz tartozó kert felső kerítésén és az épület földszintes részén, a hol a takarékpénztár üzlethelyisége van, az udvari részen, a délre eső szélső ablakot leszakítva, a vasrácsozat eltávolításához fogtak, ezt azonban nem sikerült kifesziteniök s igy az ablak alatti fal elpusztításán fáradoztak, melyen akkora nyílást készítettek, hogy azon egy ember bebújhatott az üzlethelyiség szobájába. Midőn a betörők bejutottak, a vasszobát – melyben a nagy Wertheim-féle szekrény van felállítva – erős feszitő vasrudakkal feszegették, melynek nyomai is látszanak: de szerencsére hiába erőlködtek, mert a hatalmas vasszobát nem bírták kinyitni. A betörők az irományokat, könyveket érintetlenül hagyták, pedig a fiókokban találhattak volna némi zsákmányt. Úgy három óráig dolgozhattak, mikor valami zaj megriasztotta őket s egy pakli gyufát hátrahagyva ugyanazon az utón távoztak, melyen jöttek. Buday Gyula szegzárdi csendőrhadnagy még a délelőtti órákban helyszíni szemlét tartott s megtette a legmesszebb menő intézkedéseket a betörők kézre kerítésére.

130 ÉVE vasúti szerencsétlenségről adott hírt a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 12-i száma. „Folyó hó 10-én reggel fél 5 órakor a Dombóvárról Sárbogárdra érkező személyvonat az állomáson levő négy, szénnel megrakott kocsinak, melyek ugyanazon vágányon álltak, melyen a dombóvári vonat berobogott, – a sötétben – oly erővel ment neki, hogy a négy kocsit darabokra összetörte és a mozdonyon lévő czilinder (henger - a szerk.) is teljesen összetört. A vizsgálat folyamatban van. A kár eddig már meghaladja az 5000 forintot.

130 ÉVE a kolera ismét lecsapott a vármegyére, erről írt a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 12-i száma. „Az ázsiai kolera, mely szórványosan szedi áldozatait az ország különböző vidékein, megyénket sem kerülte ki. A tolnai eseteken kívül ugyanis a múlt hét folyamán Báttaszék községhez tartozó Kövesd pusztán egy halálozási, Báttaszék községben pedig egy megbetegedési eset fordult elő.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában