Évelő zöldségek, melyek télen is szedhetők

2023.11.24. 11:29

Articsóka, mángold, spárga, téli sarjadékhagyma, nincs velük gond

Ilyenkor, november végén már nem a legszebb arcát mutatja a konyhakertünk. De van néhány évelő zöldség, amelyeket nem kell minden szezonban újravetni, ültetni.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az articsókák nagy, akár 3 méter hosszú, fogazott levelű növényeken nőnek. Az articsóka ehető része az éretlen virágbimbó. A növény az olyan területeken nő folyamatosan, ahol a telek melegek. Az utóbbi években Tolnában sem volt kemény a tél, ezért érdemes vele próbálkozni főleg ha van a kertben melegház vagy fóliasátor. Kora tavasszal, az új hajtások elkezdenek nőni, míg az előző évi levelek elpusztulnak. Ha levágjuk őket, a növény minden energiájával az új levelekre fog koncentrálni.

A spárga 10-15 évig egy helyen nevelhető. Érdemes nem magról nevelni, mert akkor az első szüretig éveket kell várni. Legjobb, ha előnevelt egy éves gyöktörzseket ültetünk. Válasszunk termékeny, jó vízelvezetésű homokos talajt és napos helyet. A spárga tápanyagigényes zöldség, ezért a talaj felszínét szükséges rendszeresen jó minőségű humusszal, komposzttal vagy műtrágyával feltölteni. A gyomok féken tartása, valamint a nedvesség megtartása érdekében használjunk szalma talajtakarót.

A mángold egy nagyon jól hasznosítható levélzöldség. Vannak olyan fajták, amelyek a második évben magzanak fel, ezért érdemes a konyhakertben termeszteni. A legegyszerűbben felnevelhető növények közé tartozik. A talajban nem válogat, de legjobban a meszes talajokon fejlődik, savanyúban nem jól érzi magát. Előnyös a fejlődésére, ha a talajban bőségesen van humusz.

A téli sarjadékhagyma anyahagymáján fennmaradó sarjak éppen úgy viselkednek, mint ahogy a rendes hagymák, kihajtanak, virágot hoznak, és létrejön az említett emeletes hagymasorozat. Fagymentes téli napokon és kora tavasszal szedhetjük. Ásóval emeljünk ki egy-egy tövet, de egy-két sarjat leválasztva ültessük vissza, gondoljunk a következő évre. A felszedett téli sarjhagyma csomót bontsuk szét hagymatövekre és megtisztítva zöldhagymaként hasznosítsuk. Őshazája Közép-Ázsiában, a Bajkál-tó vidékén és Észak-Kínában van, így a szélsőséges éghajlati feltételekhez (hideg, szárazság) alkalmazkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában