Az élet konkrét

2023.11.20. 17:30

Az Istennel való kommunikáció okos kütyük nélkül is működik

Férfitalálkozókat tart Felföldi László megyéspüspök több városban. Ezeken alkalmanként más-más közéleti témát vitatnak meg. A mostani szekszárdi fórumon Peck Tibor informatikus egyetemi tanár beszélt az okoseszközök térhódításának fiatalokra gyakorolt hatásáról. A püspök is félti a felnövekvő nemzedéket az online tértől. Fel kell fedeztetni velük a valóságos, a teremtett világot, és rá kell vezetni őket az Istennel való kommunikációra. Ebben a férfiak, a családapák szerepe döntő fontosságú.

Wessely Gábor

Felföldi László pécsi püspök a szekszárdi Vármegyeházán tartott férfitalálkozón (a szerző felvétele)

A gyermekek okostelefon-használatától a férfiak istenhitéig sok mindenről volt szó a szekszárdi vármegyeházán rendezett pénteki fórumon. 

A Pécsi Egyházmegye püspöke, Felföldi László férfitalálkozókat tart negyedévenként hét városban, melyek közül négy van Tolna vármegyében: Szekszárdon, Dombóváron, Tamásiban és Pakson. A találkozókra nemcsak hívőket, hanem hitkeresőket és kívülállókat is várnak, olyanokat, akik tevőlegesen és példaadással szeretnének hozzájárulni egy emberséges és Istennek is tetsző jövő megvalósításához.  

A mostani téma a számítógép- és más okoseszköz-használat, az online tér, a média volt. Először egy szakértő ismertette a jelenlegi helyzetet, majd a püspök fejtette ki álláspontját – bővebben, az Istennel való kommunikációt is érintve – a több mint százfős hallgatóság előtt, akik számos településről érkeztek Bonyhádtól Bátaszékig. 

Érdekes szakpárosítás: hitoktató és informatikatanár. Emellett ötgyermekes apa. Nem is lehetett volna Peck Tibornál alkalmasabb személyt találni ennek az előadásnak a megtartására. Mikor adjunk számítógépet, okostelefont a gyerek kezébe? Ma már három gyereke egyetemista, akiknél megoldható volt, hogy csak középiskolába kerülve kapjanak telefont, ám a legkisebb még általános iskolás, és vele nagy a harc, mert a kortársainak már van kütyüjük.

Peck Tibor informatikus, hitoktató, ötgyerekes apa (a szerző felvétele)

A korhatár egyre lejjebb tolódik, a gondatlan, szabad, rongyrázó szülők már óvodás gyereküknek is vesznek telefont. Emiatt egyre kevesebb a közös játék a szünetekben – az oktatási intézmények udvarán –, mindenki nyomogatja a maga masináját. 

– Ne tegyétek virtuálissá az életet, mert az konkrét! – mondta Ferenc pápa magyarországi látogatásakor. Ennek szellemében igyekszik nevelni gyerekeit, tanítványait az informatikus. Akkor is, ha a folyamatok, a tények, a statisztikai adatok nem ezt tükrözik. Az internetelőfizetések száma 2018 óta meghaladja az országban élők számát. (Nyilvánvalóan sokan rendelkeznek vonalas, mobil és céges nettel is.)

Az online térben való tartózkodás átlaga napi hat óra. És még egy meglepő adat: a magyar lakosság több mint 57 százaléka funkcionális analfabéta. Egy fiatal már nem tud köszönni, bemutatkozni, beszélgetni, helyesen leírni egy hallott szöveget, mert nem olyan közegben nőtt fel, hanem csetelősben. Van elvileg kétezer fészbukos barátja, ám ezek felszínes kapcsolatok. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a homo sapiens érzelmi intelligenciája mindössze arra elegendő, hogy 2-3 emberrel tartson fenn közeli, meghitt barátságot. 

A technikai fejlődés visszahat a társadalomra, és az több területen hanyatlani kezd. Mert már nincs szükség információk, ismeretek memorizálására, a mesterséges intelligencia pedig még inkább „kiszolgálja” a felhasználót. Nem lesz tudás, csak élmény. 

Ki állhatja ennek útját? Ki tiltsa meg például az iskolai mobilozást? Vannak már intézmények, ahol a gyereknek a portán le kell adni a telefonját reggel, és mikor hazamegy, visszakapja. De általános szabályozás nem született még. Ki legyen a mumus? Az iskola? A fenntartó? A kormány? Általános érvényű megoldást az előadó sem lát egyelőre, de javasolta a jelenlévőknek a jó példa mutatását. Ha a szülő az eszközhasználatban önmérsékletet tanúsít, az mindenképpen hatni fog a gyerekre.

Hasonló észrevételeket, megfigyeléseket felemlegetve kezdte mondandóját a püspök is. Sok kisgyereknek „rajzfilmbeszédje” van, mert a tévéből tanult meg kommunikálni. Másoknak nincs „ételképük”, mert mindig az kapták, amit szerettek: édességet, csipszet, energiaitalt. Istenről sok családban szó sem esik éveken, évtizedeken át. Ezen kell változtatni az apáknak, a férfitalálkozók felelőségteljes résztvevőinek!

Először az életet, az életvezetést kell, rendezni, aztán megtalálni magunkat – helyünket, szerepünket, feladatunkat – az Isten teremtette világban. Mit akar az Isten tőlem, velem? Ez is egyfajta kommunikáció. S ha megvan a vezérfonal, akkor következhet a plébániaközösségek, az egyház megújítása.  

Így vázolta Felföldi László a folyamatot, melyben számít a lelkes, aktív közreműködőkre. A következő férfitalálkozó november 24-én Pakson lesz.

A béke nem a fegyverszünetről szól

A férfitalálkozók célja a plébániaközösségek, és ezáltal az egész katolikus egyház megújítása. Az elsőt 2021 őszén rendezték a Pécsi Egyházmegyében. A különböző témák megtárgyalásakor Felföldi László püspök mellett más előadók is közreműködnek, illetve a hallgatóság részéről kérdések, vélemények megfogalmazására is mód van. Az eseményre negyedévente kerül sor a következő városokban: Pécs, Szekszárd, Mohács, Szigetvár, Dombóvár, Paks, Tamási.

A püspök minden alkalommal hangsúlyozza, hogy kockázatos dolog az ilyenfajta közéletiség vállalása – a résztvevők és munkába bekapcsolódók részéről – ám kereszténynek lenni, a háborgó világban békét hirdetni mindig is kockázatos vállalkozás volt. A béke nem a fegyverszünetről, hanem az isteni megbocsátásról és szeretetről, a szív békéjéről szól. Ennek hirdetésére és megvalósítására vár közreműködőket a főpap.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában