Teol.hu videó

2023.11.16. 17:40

EU-s témakörben remekeltek vármegyénk diákjai is (videó)

Három megye középiskolásai mérkőztek meg egymással a régiós verseny döntőjében. A fiatalok az Európai Unió témakörében adtak számot tudásukról. Tolnai csapatok is indultak a megmérettetésen.

Szeri Árpád

Regionális döntőnek adott otthont a vármegye székhelye

Fotó: Mártonfai Dénes

Tíz csapat mérkőzött meg egymással a 4 for Europe elnevezésű, európai uniós tematikájú vetélkedő dél-dunántúli regionális döntőjén. A magyarországi Europe Direct Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szervezett tudáspróbának csütörtökön adott otthont a vármegye székhelye.  A PTE KPVK épületében zajló rendezvényen öt csapat képviselte Baranya vármegyét, három érkezett Somogyból, szűkebb pátriánk színeiben pedig a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium két gárdája indult. A csapatok mindegyikét négy-négy középiskolás alkotta. 

A fiatalokra öt feladat megoldása várt. Kiváltképp érdekességet jelentett például a nemzetközi tábori piknik modellezése. Amikor is amerikai diákok vártak válaszokat európai társaiktól arra, hogy mit is jelent az EU-s polgárság, milyen jogokkal jár ez a státus és mit jelent az ebből következő életmód és tolerancia. Egy másik, ugyancsak a kreativitásra épített feladatban egy előzetesen elkészített EU-s újságot mutattak be tudósítóként a tanulók.

A teljesítményeket három fős zsűri értékelte. A bíráló bizottság elnöki tisztét Kerner Barbara, az Europe Direct Baranya tájékoztató központjának vezetője látta el, munkáját Koponicsné dr. Györke Diána, a MATE Kaposvári Campusának  egyetemi docense és dr. Dombai Szilvia, az Europe Direct Tolna tájékoztató központ vezetője segítette. Utóbbi zsűri tag lapunknak elmondta, hogy a fiatalok magas szintű felkészültségről tettek tanúbizonyságot, otthonosan mozogtak EU-s ismeretekben. Ebből következően a verseny mindvégig kiegyensúlyozottan zajlott, mindössze néhány pont döntött arról, hogy melyik négyesfogat álljon fel a képzeletbeli dobogóra.

A két Tolna vármegyei csapat egyikének majdnem sikerült ez a bravúr, de a végső összesítésben mégis meg kellett elégednie a negyedik helyezéssel. A másik „hazai” kvartett a nyolcadik helyen végzett. A bronzérmet a Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános iskola vehette át, második lett a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, az első helyet pedig a Barcsi Széchenyi Ferenc Gimnázium és Kollégium szerezte meg.

A negyedik-tizedik helyezettek könyvjutalomban részesültek, a három dobogós jutalma pedig budapesti kirándulás lesz, osztályaikkal együtt. Ezzel együtt az aranyérmes barcsiak bónuszként négy napon át ismerkedhetnek Ausztriával is. De ezzel még nem merült ki a lehetőségek tárháza, hiszen az első két helyezett december 7-én Kecskeméten az országos döntőben folytathatja, illetve koronázhatja meg – kimagasló eredmény esetén – diadalútját.

Jelentős hozadéka lesz a döntőben elért első és második helyezésnek. Hiszen az arany-és ezüstérmes csapatok osztályai a felkészítő tanárokkal együtt Franciaországba utazhatnak és Strasbourg városában vehetnek részt az Euroscola programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában