Hiába drága, sok fogy belőle

2023.11.04. 07:52

Luxusterméknek számít, az éttermek viszik

Egy hét múlva Márton nap, mely egyben az újból ünnepe is. A mondás ismert, aki Márton napján libahúst nem eszik, újbort nem iszik, egész évben éhezik.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A hízott kacsa- és libamáj sajnos luxusterméknek számít, amelynek a jelentős része, hozzávetőleg 80 százaléka exportra kerül. A hazai fogyasztás jelentős részben a vendéglátásban, döntően a csúcsgasztronómiában jelenik meg, ahova nem az átlagemberek járnak, hanem javarészt a turisták és az a réteg, ahol a vásárlóerő csökkenése nem hangsúlyos.

A Kacsa- és a Lúdszövetség titkára szerint a belföldre szánt termékmennyiségnek változatlanul megvan a vásárlói köre, mondta a szövetség titkára az Agrárszektornak.

Magyarország a hízott máj piacán nagyon komoly szereplőnek számít. A hazai libamáj-termelés évente hozzávetőleg 2 ezer tonna körül alakul, ezzel az ország a speciális termék legnagyobb termelőjének számít a világban. A világ hízott libamáj-termelésének nagyjából 80 százalékát ma is hazánk állítja elő. Az áru jelentős része így exportra kerül, a világ számos kiváló éttermében a nagyra becsült, és meglehetősen drága ételek készülnek magyar libamájból.

A nemzetközi piacokon a hízottmáj-kategóriában még a kacsamáj számít fontos helyettesítő terméknek, amelyet elsősorban Franciaország állít elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában