Karácsonyi menü

2023.12.06. 07:00

Elkezdődtek a házi disznóvágások, ünnepre lesz friss hús

Három hét van karácsonyig, hideg is van, ez a legoptimálisabb idő a disznóvágásra. Így lesz hús az ünnepekre, sőt a hurka, kolbász is elkészül. Falvakban, kisebb városokban ismét divatba jött a házi disznóvágás, bizonyára ebben szerepet játszik az is, hogy a hús ára jelentősen emelkedett az elmúlt két évben. Manapság az is a jellemző, – főleg városokban – hogy megvásárolják a félsertést a családok, és otthon kedvük szerint feldolgozzák.

Mauthner Ilona

Megéri egy félsertést vásárolni valamelyik vágóhídon, és azt feldolgozni házilag

Forrás: MW

Nincs finomabb a házisonkánál, viszont a bolti ára szinte megfizethetetlen. Nem beszélve a házi hurkáról, kolbászról, füstöltszalonnáról. Egyre több család dönt úgy, hogy így december elején vásárol egy fél disznót, és azt házilag feldolgozza. Ez nem akkora befektetés, hogy ne lehetne megfizetni, viszont cserébe házi füstölt sonka, kolbász és sok hús lesz a jutalma. 

A klasszikus disznóvágás – amikor a tavasszal vásárolt malacot felnevelik az ólban, majd decemberben levágják – egyre ritkább, bár az elmúlt két évben úgy tűnik ismét több lett belőle. 

Bár jelentősen drágult a takarmány, aki eddig nevelt otthon sertést, tyúkot, libát, az ettől a szokásától nem tért el. Hiszen emelkedett a tojás, a hús ára, a kolbász, a sonka, a szalonna többet drágult, mint a takarmány. Kemény Lajos bátaszéki nyugdíjas korábban hentes volt, de a disznóvágást még ma is rutinból megoldja. Mint mondta, Bátaszéken is egyre többen vágnak disznót. A tartásával, nevelésével nem bajlódnak, sokuknak nem is lenne hol felnevelni a jószágot, inkább megveszik valamelyik közeli vállalkozótól. Alsónyéken és Szekszárdon is van egy-egy kisebb vágóhíd, sokan ott vágatják le, illetve hasíttatják félbe.

A két disznó húsa fedezi a teljes évi szükségletünket

A háztájiban nevelt disznó vágása ritkább, de erre is akad azért bőven példa. A bátaszéki Horváth családban idén is – akárcsak tíz éve – három disznót neveltek fel. Egy a gyerekeknek lesz, kettő a családnak. – Mi szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy nem vesszük a takarmányt – árpát, búzát, kukoricát –, hanem a bérbe adott földjeinkért cserébe terményt kérünk. Így csak tápkoncentrátumot vásárolunk – mondta a családfő. – A két disznó húsa fedezi a teljes évi szükségletünket, és még ott van a sonka, a kolbász, a hurka, a szalámi és a szalonna. Csak darált húst, felvágottat és néha virslit szoktunk vásárolni.

 Az állattartás nagy lekötést is jelent, hiszen naponta kétszer, reggel és este kell etetni őket, az állatorvosi oltásokért is szükséges fizetni, és trágyázni is kell az ólban.

A bonyhádi Csapó családban a hétvégén vágtak le egy disznót. Reggel fél hétkor kezdődött a munka, a hőmérő plusz egy fokot mutatott, ami azt jelenti, hogy ideális volt az időjárás erre a feladatra. A jókedvet fokozta a házi pálinka. A böllér és segédei is erőt merítettek, majd a közel 200 kilós állatot először egy pisztollyal elkábították, majd leszúrták, a perzselést követően pedig feldarabolták.

Érdemes állatorvossal megvizsgáltatni a vásárolt húst

Ugyanakkor egyre többen vannak, akik nem vágnak disznót, mégis van saját sonkájuk, házilag készített kolbászuk. Erre való a készen vett, hasított félsertés. Az alapanyagokon kívül kell hozzá egy kolbásztöltő gép, illetve kell keresni valakit, aki megfüstöli a végeredményt, ha már otthon nincs erre lehetőségünk. A kolbásznak elég a 7-9 napos füst, de ehhez is érteni kell, mert csak az úgynevezett hideg füst jó a kolbásznak.

Az állatorvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a háznál levágott disznók húsát érdemes ellenőriztetni. Erre azonban csak ritkán akad példa. A trichinella-vizsgálatot a hatósági állatorvosnál kell kérni, aki a sertés rekeszizmából vesz mintát, majd ott a helyszínen, mikroszkóp alatt megvizsgálja, és az eredményt is megmondja. 

Házi füstölt kolbász és hurka, többféle recept is van

Többféle recept is van a családoknál, hogyan kell elkészíteni a házi füstölt kolbászt. Van, aki köménymagosan, van, aki sok fokhagymával vagy csípősen szereti. A szín húson kívül szalonnát is szoktak beledarálni.

Íme egy jó recept: 
7 kiló hús (darálva), 3 kiló füstölt szalonna (vagy tokaszalonna), 18 deka só, 4 deka őrölt bors, 4 deka őrölt kömény, 10 deka fokhagyma (összezúzva), 15 deka őrölt fűszerpaprika. A belet alaposan kimossuk, először szódabikarbónás vízben, majd simában többször. Vagy vásárolunk tisztítottat. A darált húsokat egy nagy edénybe tesszük, rászórjuk az összes fűszert és a fokhagymát. Alaposan összedolgozzuk, töltőgép segítségével a bélbe töltjük, majd felfüstöltetjük. A hurka alapanyagába szinte minden belemehet (fejhús, máj, szív, bőrke, szalonna), rizsesen, fűszerekkel kiegészítve az igazi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában