Hatalmas siker

2023.11.26. 20:00

Negyven csapat, nyolcszáz résztvevő az I. Dunamenti Sültkolbász Fesztiválon

Tizenhat településről negyven csapat, több mint nyolcszáz résztvevő, kiváló hangulat – így lehet összegezni az I. Dunamenti Sültkolbász Fesztivált.

Finta Viktor

Fotó: Kiss Albert

– Minden képzeletünket felülmúlta a részvevők létszáma és lelkesedése – nyilatkozta lapunknak Horváth István. Szekszárd és térsége országgyűlési képviselője hozzátette, ez a siker egyértelműen arra inspirálja a szervezőket, hogy legyen folytatása az I. Dunamenti Kolbásztöltő Fesztiválnak

– Tizenhat településről összesen negyven csapat nevezett, közel nyolcszáz résztvevő jött el a vármegyeszékhely piac terére, hogy együtt tölthessen kötetlenül egy kis időt, miközben mindenki ízletes kolbászokat készített. Ismét bebizonyosodott, hogy igény van a kulturált közösségi rendezvényekre, az embereknek szükségük van effajta kikapcsolódásra – tette hozzá a honatya.

– Ez nagy megtiszteltetés számunkra, várakozáson felüli lett a létszám, bizonyosan kijelenthetem, hogy lesz jövőre folytatás – erősítette meg Berta Zoltán, a főszervező Dunamenti Polgári Egyesület elnöke. Tolna alpolgármestere az ebédet követően büszkén szólította a színpadra a 40 csapat vezetőjét, hogy Horváth Istvánnal és Gyurkovics Jánossal, Szekszárd alpolgármesterével együtt átadja a részvevőknek járó díszes oklevelet.

Mint lapunknak elmondta, verseny nem volt. Minden résztvevő csapat ingyenesen kapott 10 kilogramm sertés darálthúst, két kilogramm fehér kenyeret és egy nagy tubus mustárt, valamint egy-egy dedikált helyet, ahol elkészítheti és elfogyaszthatja a kolbászt. A szükséges többi eszközről, fűszerekről, innivalóról, süteményről mindenki maga gondoskodott igényei szerint.

Bár hideg volt, a hőmérők higanyszála alig-alig kúszott nulla fok fölé, felkészültek erre a résztvevők. Szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a szekszárdi piacon, ahol a kofák helyett ezúttal a vármegyeszékhely és a környékbeli települések civilszervezeteinek csapatai találkoztak. S nem csupán csak összeverődtek a nagy hidegben, hanem kiváló hangulatban remek kolbászokat töltöttek és sütöttek.

Délelőtt 10 órakor mondott köszöntőt a már említett Horváth István, Berta Zoltán és Gyurkovics János. S miután eldördült a képzeletbeli startpisztoly, a csapatok elkezdték ízlésük szerint fűszerezni és bekeverni a darálthúst. Amint összeállt a massza, előkerültek a belek és a töltő, s karikáztak, kacskaringóztak a szebbnél szebb kolbászok.

– Mi félig-meddig sióagárdiasan ízesítettük a húst – mondta Szabó Gergő, a Tarr KSC Szekszárd ügyvezető elnöke, akinek Fekete László elnökségi tag és Fekete Krisztián masszőr is a segítségére volt. – Egy kiló húshoz 2 deka őrölt paprikát, 1,8 deka sót számoltunk, hozzátettünk az egészhez hat fej leturmixolt fokhagymát, kis fekete borsot, egy kis őrölt köményt, s mindezt megspékeltük egy kevés speciális berber fűszerkeverékkel, tazsinnal. – Nagyon elégedettek lehettünk az eredménnyel, finom lett az ebéd – mondta az időközben megterítő Szabó Noémi sportigazgató és segítője, Fekete Eszter utánpótlás edző.

Nemcsak ők, minden település és civilszervezet képviselője mosollyal az arcán nyugtázta, jó közösségi élmény volt ez. Amelyhez bőségesen hozzájárult a kis színpadon fellépő Decsi Hagyományőrző Férfikórus, a Bátaszéki Székely Unokák Tánccsoportja és a Bogyiszlói Zenekar felemelő közreműködése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában